Zpět na recepty |
Vánočka TĚSTO KYNUTÉ Základní součásti těsta: - pšeničná mouka hladká na moučníky pečené - pšeničná mouka hrubá na moučníky vařené v páře nebo ve vodě - mouka celozrnná, kterou zpravidla přidáváme v množství 50 - 60 % zcelkové dávky mouky, můžeme však péci pouze z celozrnné mouky. Při použití celozrnné mouky je třeba přijmout její vlastnosti - a naučit se s ní pracovat. Při zadělávání těsta z celozrnné mouky musíme přidat více tekutiny, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost. Je-li mouka příliš hrubě semletá, je třeba ji přesít a hrubší část přemixovat. - Cukr, používáme nejraději jemný písek, který přidáváme přímo do mouky, nebo lze použít k zadělávání i sladinku a med. Sladinka těsto zředí, je třeba s tímto počítat. V pečivu se snažíme snížit množství cukru na minimum, využíváme přirozené sladkosti celozrnné mouky a snažíme se používat sladké ovocné náplně, povidlí, sušené rozinky apod. - Místo vejce můžeme v kynutém těstě zcela vynechat, barvu žloutku úspěšně nahradit sójovou moukou, nebo přípravkem vajahit. Na l kg mouky dáváme 100 g sójové mouky. - Celozrnná mouka velmi zvýrazní chuť kvasnic, proto jejich množství snížíme na minimum, na 1 kg mouky používáme 10-20 g kvasnic, tím se sice prodlouží doba kynutí (proto pracujeme v teple 25°C), ale pečivo je chutnější. - Kvasnice umožňují nakypření pečiva. Používáme kvasnice čerstvé, voňavé, aby pečivo příjemně vonělo. Při práci s kvasnicemi dáváme pozor, abychom je nezalili příliš horkým mlékem a tak je neznehodnotili. - Sůl do těsta přidáváme aby bylo pečivo chutnější a zvýraznila se jeho sladká chuť. Sůl promísíme s moukou. U sladkých těst dáváme na 1 kg mouky 10 g soli. U slaných těst dáváme asi dvojnásobek. - Tekutina: na zadělávání používáme vlažné mléko, vlažnou vodu, můžeme zadělávat též kyselým mlékem, kefírem. Do těsta můžeme přidat též muškátový květ, vanilku, muškátový oříšek. Pracovní postup: -Pokud požijeme místo grahamky trhanku, je nutné jí rozmixovat a přesát - Potřebné poživatiny připravíme do teplé místnosti (těsto rychleji kyne) - Odměříme a odvážíme základní součástí těsta. Dávky mouky jsou udávány v rozmezí tří hodnot z toho důvodu,že kvalita semleté mouky je různá a to ovlivňuje schopnost mouky přijímat tekutinu. Proto za základ určité dávky stanovíme příslušné množství tekutiny a mouku přidáváme podle potřeby. Zpočátku musíme velmi opatrně zadělávat, něž se naučíme s moukou pracovat a znát její vlastnosti. - Přípravíme kvásek - kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme dvě lžíce mouky a 4 lžíce vlažného mléka; rozmícháme řidší těstíčko, přikryjeme a necháme 5-10 min. stát, než vykyne. Tím také vyzkoušíme jakost kvasnic. - Do mísy dáme část mouky a v jejím středu uděláme dolík, do kterého vlejeme vykynutý kvásek. - Část tekutiny přilejeme do kvásku a s troškou mouky uprostřed mísy zamícháme na řidší těsto. Pak postupně po částech přidáváme tekutinu a přibíráme mouku od středu ke krajům a mícháme na těsto žádané hustoty. - Takto postupujeme až do vyčerpání tekutiny, pak přilejeme rozpuštěný vlahý tuk a podle potřeby přidáváme i mouku, kterou jsme si odvážili. - Těsto nezaděláváme příliš husté, neboť otruby vsáknou ještě větší množství tekutiny a těsto by muselo déle kynout. Pečivo z hustého těsta bývá tuhé. - Těsto promícháme, necháme chvíli stát, aby se tekutina dobře vsákla, pak řádně vypracujeme, buď v míse nebo raději na vále rukama-jde to snadněji. Až je těsto hladké, leskne se a nechytá se mísy ani válu, je správně připraveno ke kynutí. - Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo (do trouby, na hrnec s teplou vodou apod.), těsto kyne 1 hod. i více, doba vykynutí se řídí množstvím přidaných kvasnic (pozor na překynutí), hustotou těsta a teplotou místnosti. - Celozrnná mouka velmi zvýrazní chuť kvasnic, proto jejich množství snížíme na minimum, na 1 kg mouky používáme 10-20 g kvasnic, tím se sice prodlouží doba kynutí (proto pracujeme v teple 25°C), ale pečivo je chutnější. - Zadělávat můžeme také tak, že si večer namočíme část mouky (otruby) do malého množství vody na řídké těstíčko, ráno zaděláme zbytek mouky spolu s těstíčkem obvyklým způsobem. Pečivo takto zadělané je jemnější. - Chceme-li,aby těsto bylo kypré a loupavé, propracujeme je 2-3x. - Těsto je vykynuté, když nabude asi o polovinu, je pružné, tažné a jemně pórovité. - Vykynuté těsto jen lehce převalujeme a zpracováváme v žádané tvary a dáme dokynout na plech na 20 - 30 min. (dle druhu těsta a tvarů). - Před vložením do trouby pečivo potřeme rozšlehaným mlékem nebo vodou. - Vykynuté pečivo vkládáme do dobře vyhřáté trouby, doba pečení se řídí velikostí tvarů, nakynutím pečiva. - Troubu z počátku neotvíráme, aby pečivo nekleslo. - Zbarvující se povrch potřeme vodou, aby byl lesklý. - U vysokých tvarů (vánočka) vkládáme pečivo do předehřáté trouby, po zapečení (asi l5 min., dle velikosti) teplotu snížíme a dopékáme při teplotě 150 °C. - Upečení zjišťujeme vpíchnutím špejle (nechytá-li se těsto, je upečeno). - Upečené pečivo potřeme mlékem, přemístíme na vál nebo prkénko a přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout, pak bude jeho povrch vláčný. - Dávky pro ochutnávky obsahují snížené dávky cukru a tuku oproti běžným receptům. Tím se prodlužuje potřebná doba než povrch pečiva začne zlátnout, přičemž ale pečivo může být uvnitř propečené. Dáváme pozor, abychom pečivo zbytečně nesušili. Na všechny výrobky z kynutého těsta používáme stejného pracovního postupu, jen hustota těsta se bude řídit druhem pečiva. Vánočka mandle špetka strouhaného muškátového oříšku špetka soli Pracovní postup - Z jednotlivých součástí vypracujeme tužší těsto, které dáme na teplé místo vykynout. - Po vykynutí upleteme vánočku z 9-ti dílů - Vpíchneme tři špejle na zpevnění a dáme na plech do tepla dokynout - Po dokynutí potřeme mlékem (jakmile začne zlátnout) snížíme teplotu na 150°C a zvolna dopékáme. - Píchnutím špejle se přesvědčíme, je-li vánočka upečená - těsto se na ní nelepí. Orientální vánočka Použijeme výše uvedený recept na vánočku, ale do těsta přidáme koření. Bezvaječný recept 250 g celozrnné mouky 150 g hladké mouky 30 g sójové mouky 50 g oleje nebo másla (5 lžic) 50 g cukru 300 ml mléka 10 g kvasnic 50 g rozinek 50 g sekaných mandlí nebo ořechů špetka soli 1/4 lžičky mletého anýzu, badiánu, muškátového květu nebo oříšku a mletého hřebíčku 1/2 lžicky mletého koriandru Při přípravě vánočky postupujeme jak bylo uvedeno výše. Jen při zadělávání přidáme do těsta čerstvě mleté koření. |