Zpět na recepty |
Omáčky Kurkumová omáčka s fazolí 1 hrnek vařených fazolí, 1 kořen petržele, 1 menší pórek, kou-sek celeru, 1 lžička kmínu, 1/2 lžičky bílého pepře, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžíčky soli, 2 lžíce hladké mouky. Celer, pórek a petržel nakrájíme na drobno. Na pánvičce osmažíme na trošce oleje kmín, pepř a po několika vteřinách přidáme kurkumu, ihned přidáme pokrájenou zeleninu a fazo-le, osolíme, promícháme, zalijeme trochou vody a podusíme. V hrnku rozmícháme 2 lžíce hladké mouky a zahustíme omáčku. Chvíli povaříme a podáváme. Rajská omáčka cibule, mrkev, tymián, bobkový list, česnek, sůl, cukr, rajčato-vý protlak, kečup nebo rajčata. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, přidáme trochu tymiánu a bobkový list, osmažíme, za-prášíme moukou a za stálého míchání opět osmažíme, přidáme česnek utřený se solí, osladíme, přidáme rajčatový protlak, ke-čup nebo nakrájená rajčata, zalijeme vodou a vaříme 20 - 30 minut a potom propasírujeme. Křenová omáčka 4 pl rostlinného tuku, 2 pl hladké mouky, 1/2 l zeleninového vývaru, 1/4 l šlehačky, cukr, sůl, ocet, křen. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme zelenino-vým vývarem a šlehačkou. Během varu přidáme část nastrou-haného křenu a sůl. Uvařenou omáčku doplníme křenem, do-chutíme, okyselíme. Omáčka z tofu 1 tofu, 2 petržele, 1 cibule, 1 čl soli, 1 pl oleje, šťáva z 1/2 cit-ronu, maizena. Cibuli a petržel nakrájíme, osolíme a krátce na oleji osmahne-me, přidáme na kostičky nakrájené tofi, zelijeme vodou a uva-říme. Po uvaření rozmixujeme, přidáme šťávu z citronu, vodu nebo maizenu, omáčka by měla mít krémovitou konzistenci. Bešamelová omáčka 30g tuku, 30g hladké mouky, 1/4 l mléka, citronová šťáva, sůl, špetka muškátového květu, pepř. Vše smícháme a prohřejeme. Zeleninová omáčka na nudle (5 porcí) 1 ks cibule, 50 g mrkve, 50 g fazolek (hrášku), 1,5 ks zeleni-nového vývaru, pórek (jiná zelená zelenina), 100 g vařené roz-mixované cizrny (hrášku, červené čočky), jablečný ocet. Jemné orestujeme cibulku, mrkev a fazolky a s tekutinou a solí dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme najemno nakrájený pórek. Nakonec přidáme luštěninu a ochutíme. Omáčka na domácí nudle - červená (5 porcí) 2 pl ghí (oleje), 100 g cibule, 1 čl koriandru, 2 čl sladké papri-ky, 200 g cukety (červené řepy), 100 g mrkve (kedlubny, cele-ru, pastináku), 300 g rajčat, sůl, 0,8 l vody. Na oleji připravíme koření, orestujeme lehce zeleninu, osolí-me. Cuketa pustí šťávu. Pokud nemáme šťavnatou zeleninu, pak podlijeme vodou a dusíme do měkka. Omáčka (5 porcí) 50 g luštěniny (cizrna, červená čočka, hrách), 1 pl ghí (oleje), 1ks bobkového listu, 1 čl mletého koriandru, asafaetida na špičku nože, 1čl kurkumy, 0,6 kg zeleniny (pastinák, celer, mrkev, cuketa), 0,8 l vody, 1/2 čl černého pepře, 0,3 l mléka (vody), 50 g mletého ovsa. Na koření udusíme zeleninu, podlejeme vodo, osolíme a dusí-me. Oves opražíme na sucho, zalejeme mlékem (nebo vodou) a vaříme do husta. Nalejeme do zeleniny. Nakonec obohatíme rozmixovanou luštěninou a dochutíme pepřem. Koprová omáčka (5 porcí) 2 pl ghí (oleje), zázvor, kurkuma, muškátový oříšek, 100 g pe-tržele, pastynáku, cibule, 50 g bezpluchého ovsa, 1,5 l vody, 4 pl sekaného kopru, 1 pl jablečného octa, sůl, mléko na zjem-nění. Na tuku připravíme koření a zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Oves zalijeme zbylou vodou, šleháme, vaříme do zhoustnutí a přidáme k zelenině. Ochutíme octem, solí a případně mlékem nebo smetanou. Kadí omáčka 0,5 l jogurtu, 1 l vlažné vody, 0,1 l cizrnové mouky, 1 čl kur-kumy, 5 ks hřebíčku, 1 čl kumínu, 1 ks celé skořiče ( cca 4 cm ),2 čl soli, 0,5 čl černého pepře. Vodu, jogurt, a cizrnovou mouku rozmícháme a na mírném ohni uvedeme do varu. Přidáme kurkumu, skořici, pepř a sůl. Vaříme 40 minut. Na pánvičce na oleji, másle nebo ghí osma-žíme kumín, přidáme do omáčky a dochutíme citronem. Dopl-ňujeme různou zeleninou, květákem vařeným v páře, fazolka-mi, listovou zeleninou a pod. Podáváme s nudlemi či rýží.. |