receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Halva alá Žďárec

K přípravě budete potřebovat

1/4 až 1/3 kg bílého cukru. 0,8 až 1 litr tekutiny, čisté vody nebo vody a čerstvého mléka (nebo použijte sušené, např. sójové mléko).

Celé koření k nadrcení: 1 asi 7cm svitek skořice, 9-11 hřebíčků, trocha kardamomu, 3 nová koření, 3 bobkové listy (použijte nedrcené :-), několik kuliček bílého nebo černého pepře, zázvor (sušený nebo strouhaný čerstvý). Strouhaného kokosu podle chuti, 25-75g. Asi 3 jablíčka a 1 banán, či jiné ovoce podle vašich dispozic, třeba i v kompotu.

1 celé máslo (250g) nebo stejné množství Ghí (vyčištěného másla). Slunečnicová, dýňová, tykvová aj. semínka. Oříšky nebo mandle, částečně roztlučené. Asi půl pytlíku rozinek (50g). 1/2 kg pšeničné krupice kupované, nebo na středně jemno namleté mouky z celých pšeničných zrnek.

Na dochucení a dozdobení hotové halvy:

Růžová voda nebo jiná vonná esence, citrón k nastrouhání kůry. Sušené či čerstvé ovoce, semínka (i drobnější, např. sezamová) či oříšky dle fantazie a inspirace v láskyplných ornamentech pohozené, bílý jogurt, čerstvé mléko, marmeláda, med k nadslazení atp.

Před vlastním vstupem do kuchyně

Očištěte své srdce, rozjasněte mysl, pokloňte se přírodě, vesmíru, milovanému Mistru, vzácnému a křehkému drahokamu života všech bytostí. Vařte prosím pro ně, uvaříte tak i pro sebe, s láskou, péčí a něhou.

Jste čistě oblečení, vypláchli jste si ústa čistou vodou a umyli ruce, osvěžili obličej? Můžete začít vařit a jestli chcete, tak u toho zpívejte.. :-).

Postup přípravy

Na mírně až středně rozpálených kamnech v hrnci, na který máte pokličku, rozpusťte na polévkové lžíci másla nebo ghí cukr, který soustředěně, občasným načechráním vrstvy cukru úplně rozkaramelizujte až na ne-příliš tmavě hnědou hmotu. Přitom si ohřejte ve vhodné nádobě nebo rychlovarné konvici k varu vodu a tu potom, po menším množství, přilévejte za stálého rozmíchávání do hotového karamelu tak, aby Vás nepoprskal. Sladkou vodu můžete pro zjemnění chuti dolít do potřebného objemu mlékem, nebo ji poprašte práškem z mléka sušeného. Nyní ji okořeňte, raději v hmoždíři rozdrceným celým, než-li méně (a prý i jinak) aromatickým mletým nebo celým, nedrceným kořením, které by jste po obětování jídla museli z ochutnávané halvy odcucávat (jde zedjména o hřebíček). Dobrá tedy, koření se vaří ve zkaramelizované vodě: nyní vemte strouhaný kokos a přisypte jej do hrnce, ten zakryjte a snižte pod ním přívod tepla na minimum, nebo hrnec odstavte ze středu kamen na jejich okraj, ať směs v hrnci jen lehce probublává. Nakrájejte si omytá jablka nebo i jiné ovoce na středně velké kousky a nechte je v této směsi povařit do poloměkka, ne na úplnou kaši. Měkčí ovoce jako jsou banány nebo ovoce kompotované vařte kratší dobu než jablka nebo hrušky, ježto jsou tvrdšího charaktéru. Zakryjte tedy směs pokličkou a vařte.

Ve druhém, větším hrnci rozpusťte zbytek hroudy másla a na něm (nad jemným plamenem, aby se vám to nepálilo) dozlatova opražte slunečnicová (dýňová či jiná větší) semínka a částečně podrcené mandle nebo oříšky. Krátce před samotnou krupicí můžete přimíchat mezi tyto dobré "věci" omyté a v cedníčku schnoucí rozinky. Potom vsypte na máslo pšeničnou krupici a často jí během následných asi 10 minut míchejte, nejlépe placatou vařečkou tak, že se do ní zprvu vstřebá rozpuštěné máslo, později pšenice pěkně zavoní a její krupičky začnou průsvitnět. Nepřipalte ji prosím a proto vše vesele míchejte vždy v alespoň 10-15 vteřinových intervalech. Když přitom do směsi kápnete několik kapek růžové vody nebo jiné vonné esence, příjemně to zavoní, ale na konečném tastu jídla se to příliš neodrazí, proto s ovoňováním raději ještě chvíli počkejte. Je-li krupice připravena, nalijte na ní najednou celý hrnec s vodnatým základem z prvního hrnce a opatrně vše rozmíchejte, aby vám to nepobublalo kamna nebo sporák.

Jakmile se dozlatova opražená krupice dobře nacucala vodou, jejíž nadbytek se rychle odpařil za usilovného míchání do nebe vaší kuchyně, přikryjte hrnec pokličkou a halvu nechte ještě asi 10 minut na úplně staženém přívodu tepla dojít. Vidíte jak to bylo snadné. Nakonec můžete hotovou halvu poprášit drcenými kardamomovými semínky nebo tobolkami, ovonět oblíbenou vonnou esencí vašeho Pána, posypat nastrouhanou, předem omytou citrónovou kůrou a ještě jednou zamíchat. Už jste určitě umyli všechno použité nádobí a tak nyní věnujte tuto hotovou sladkost vašeho srdce k nohám svého milovaného Satagurua, s čistým srdcem a láskou ke každému Jeho nositeli ve vesmíru, například se svíčkou a vonnou tyčinkou zapálenou u Jeho obrázku a kalíšku s krásně ozdobeným kopečkem halvy (například sušeným ovocem a bílým jogurtem nebo čerstvě nadojeným mlékem). Zpívejte s přáteli vaši oblíbenou modlitbu, nebo se pomodlete sami za rozvoj a osvobození všech živých bytostí a rozdělte tím tento prašád mezi své blízké. Ochutnejte a pochutnejte si.

:-) Hari Hí Óm, mějte se krásně, po lásce a vaší blízkosti žíznící

Míša Dlouhý