receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitBez kapra
Bez kapra

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


Vánoční medailonky

K hrachové polévce a bramborovému salátu si připravíme Vánoční medailonky.

Přes noc namočíme do velkého množství vody 450g cizrny, druhý den uvaříme do měkka a pomeleme např. na masovém mlýnku. Uvaříme mrkev, brokolici, květák (můžeme použít třeba zmrazenou směs 400g) a také pomeleme. Oloupeme a pomeleme středně velkou cibuli a podle chuti přidáme jeden nebo více stroužků utřeného česneku. Celou směs osolíme, opepříme a podle chuti přidáme další koření jako je kmín, sladká paprika, majoránka nebo tymián, eventuelně kari koření.

Do směsi můžeme přidat přibližně 200g hrubě nastrouhaného sýru eidam, 1 celé vejce/vajahit.

Podle konzistence směsi přidáme na zahuštění strouhanku nebo jemné ovesné vločky, abychom mohli vytvarovat placičky (karbenátky). Můžeme obalit (ve strouhance, trojobalu, mouce, vločkách, sezamových semínkách, kokosu apod.) a pak osmažíme z obou stran do zlatohněda. Můžeme si připravit větší množství a zmrazit placičky buď jako polotovar nebo osmažené jen k ohřátí.

Místo placiček můžeme třeba vytvarovat šišku, zabalit do alobalu a upéct v troubě jako sekanou.

Dobrou chuť

Anička, Mirek Ostrava