receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitKonference EVU 2001
Istanbul 2001

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


Recepty pro Vánoční tabuli z ROBI

Předkrm

Plněný tomat pomazánkou s Nivou Tomaty seřízneme, dužinu vydlábneme a plníme připraveným salátem. Vkusně ozdobíme jádrem ořechu, plněnou olivou a zel. petrželí.

Polévka

Polévka ragů s Robi masem - 10 porcí Maso Robi 150, kořenová zelenina 100, květák čerstvý 100, brokolice 100, hrášek 50, žampióny 100, mléko nebo smetana 2 dl, mušk. květ, bílý pepř, vegeta, sůl, citron, hl. mouka 60, zel, petržel.

Kořenovou zeleninu /očištěnou/ nakrájíme na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody do poloměka. Přidáme na růžičky rozebraný květák, brokolici a na plátky krájené žampióny. Dovaříme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a částí vývaru se zeleniny a dobře pomaříme. Konzistenci upravíme vývarem nebo vodou. Do provařeného základu přidáme vařenou zeleninu, zel. hrášek a na kostičky krájené Robi. Dovaříme a ochutíme vegetou, mušk. Květem, pepřem a citronem. Před podáváním přidáme sekanou zel. petržel.Vhodné je přidat do polévky žemlové knedlíčky, které jsme uvařili zvlášť.

Teplý předkrm

Smažené Robi se sýrem ve vinném těstíčku-5 porcí 5 ks tenkých plátků Robi, 5 ks plátků eidamu, 1,5 dl bílého vína, polohrubá mouka, vegeta, suš. mléko, olej na smažení, zel. hrášek 50

Plátky / tenké / ochutíme vegetou a necháme hodinu proležet. Z bílého vína, suš. mléka a mouky si připravíme těstíčko, vmícháme zel. hrášek. Na plátky Robi přiložíme plátky sýra, máčíme v těstíčku a v horkém oleji do růžova smažíme.

Hlavní jídlo - Ražniči Robi s mandlí a sušenou švestkou

5 porcí Robi 300, 1 větší kapie, 5 středně velkých žampiónů, 15 ks suš. švestek , 15 ks pražených mandlí, 4 menší cibule, olej, soj. omáčka, worchester. omáčka, podravka

Plátky Robi nakrájíme na čtverečky asi 2,5 x 2,5 cm, cibuli na kolečka, kapii na čtverečky jako Robi. Suš. švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme praženou mandli. Žampióny na půlky. Střídavě napícháme na špejli, vložíme do misky nebo malého pekáčku a mírně podlijeme zálivkou připravenou z 5 cl sojové, 5 cl worchestrové omáčky a kávové lžičky podravky. Necháme minimálně hodinu macerovat. Zbytky od zeleniny a žampiónů můžeme přidat. Dochucené ražniči na oleji opečeme, zalijeme dresinkem, ve kterém jsme ji macerovali a krátce pod poklicí v troubě nebo na mírném ohni podusíme. Podáváme s bramborovou kaší nebo jinak upravenými brambory.

Moučník - Ovocný pohár se šlehačkou

Vánoční menu z Robi II.

Předkrm - Zelný salát Robi s černýma houbama - 5 porcí

Hlávkové zelí 400 g, kapie 100 g, 5-6 ks feferonek, 100 g pórku, 1 menší cibule, 200 g Robi, 50 g oleje, 30 g černých hub, cukr, ocet,

sůl

Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky a povaříme ve slané vodě. Slijeme a necháme ve studené vodě vychladit. Do vychlazeného zelí přidáme na nudličky krájenou kapii, na kolečka nakrájený pórek a cibuli, máčené černé houby a drobně sekanou feferonku /podle chuti/. Vmícháme nudličky krájeného Robi, olej a podle chuti dochutíme solí, octem a cukrem, případně podravkou nebo kořením wei-su. V chladu necháme proležet.

Polévka

Vánoční zelňačka - 10 porcí Zelí kvašené 500 g, olej 100 g, cibule 150 g paprika sladká 20 g, houby sušené 15, bobkový list, nové koření celé, Robi 200 g, mouka hladká 150 g, šlehačka, feferonka, sůl, česnek, vegeta, cibule 150 g, lžíce raj.protlaku.

Kysané zelí přesekáme a je-li moc kyselé propláchneme vodou. Zalijeme asi 2 l vody a Dáme vařit. Cibuli jemně nakrájíme, osmažíme na oleji. Přidáme raj. Protlak, orestujeme a zpěníme papriku. Zalijeme vodou krátce povaříme a dáme do zelí. Přidáme nové koření, bob. List, a sekanou feferonku. Vaříme do poloměkka. Smetanu dobře rozšleháme s moukou, vlijeme do zelí a povaříme spolu s Robi ochuceným uzenou aroma. Dochutíme vegetou, třeným česnekem a malým pepřem, případně pol. kořením a solí. Vhodný doplněk - moskevský chléb.

Teplý předkrm

Smažené Robi se sýrem ve vinném těstíčku - 10 porcí 5 ks tenkých plátků Robi, 5 ks plátků eidamu, 1,5 dl bílého vína, polohrubá mouka, vegeta, suš.mléko, olej na smažení, zel. hrášek 50 g

Plátky /tenké/ ochutíme vegetou a necháme hodinu proležet. Z bílého vína, suš.mléka a mouky si připravíme těstíčko, vmícháme zel.hrášek.Na plátky Robi příložíme plátky sýra, máčíme v těstíčku a v horkém oleji do růžova smažíme.

Hlavní jídlo

Smažené Robi s česnekem v ořechové strouhance-5 porcí

5 plátků Robi, stroužek česneku, suš. mléko, zeleninový vývar, hl. mouka, strouhanka, mletá jádra vlašských ořechů, vegeta, olej na smažení

Plátky Robi ochutíme třeným česnekem a vegetou. Necháme hodinu proležet. Z vývaru suš. mléka a mouky připravíme těstíčko řidší jako na palačinky. Strouhanku promícháme v poměru 1 : 2 s ořechy /2 díly strouhanky - 1 díl ořechů/. Ochucené plátky balíme v hl. mouce, těstíčku a strouhance. Smažíme do růžova v rozehřátém oleji. Vhodná příloha je br.salát s jogurtovým křenovým dresinkem a citron.

Moučník Jablkový závin tažený

Obměna hlavního menu

Plátky roby po brazilsku - 6 ks silnějších plátků robi, 50 g mandlí, 150 g cibule, 50 g oliv zelených plněných, kostka drůb. vývaru, 5 cl soj. omáčky, špetka drůb. aroma., škrob. maizena.

Plátky Robi prošpikujeme opraženými mandlemi. Na oleji osmažíme drobně krájenou cibuli, přidáme na plátky krájené olivy, orestujeme, mírně podlijeme vývarem z kostky a soj. omáčkou. V připravené směsi podusíme v troubě špikované Robi plátky. Šťávu podle potřeby dolijeme vývarem a zahustíme máčeným škrobem. Dochutíme vegetou nebo glutasolem. Vhodná příloha je pistáciová nádivka. Místo vajec použijeme strouhaný ementál nebo eidam.