Zpět na recepty Zpět na hlavní jídla |
Dušená zeleninová směs Recept na 5 porcí. cibule 100g olej. slunečnic. lisovaný za studena 10g kedlubna 100g mrkev 100g celer 50g petržel 50g fazolové lusky 100g paprika 100g cuketa 250g rajčata 100g rajčatový protlak 20g šalvěj 0,1g p> tymián 0,05g majoránka drcená 0,25g sůl mořská (řecká) 5g pórek 20g 1) Zeleninu postupně omyjeme. 2) Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. 3) Kedlubny oloupeme, mrkev, petržel a celer oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky, (kolečka aj.) 4) Fazolky zbavíme vláken a šikmo rozkrojíme na dvakrát. Papriky a cukety zbavíme jadřinců - nakrájíme na flíčky a kostky. 5) Rajčata spaříme a oloupeme. Nakrájíme na kousky. 6) Cibuli osmahneme na sucho, přidáme olej, zpěníme a přidáváme postupně nakrájenou zeleninu podle její tvrdosti (zatím bez rajčat, cukety naposled). Osmahneme a dusíme pod poklicí do poloměka. 7) Přidáme rajčatový protlak, koření, sůl - ještě chvíli dusíme. Nakonec prohřejeme připravená rajčata (jenom krátce, aby se nerozdusila). 8) Zdobíme pórkem, nakrájeným na tenká kolečka nebo proužky. Příloha: pečené brambory, rýže, těstoviny, luštěniny. Pro čtenáře vegetarian.cz : Alma - Kroměříž - vlastní receptůra |