Zpět na recepty Zpět na hlavní jídla |
Jak správně marinovat bílé tofu. Bílé tofu se vždy musí upravit, nedá se použít na přímou spotřebu, je to polotovar. Můžeme ho různě marinovat. Přípravou různých nálevů dodáváme bílému tofu různorodé chutě. Kostka tofu se dá na textil a prkénko ze spodu a svrchu se zatíží opět textilem a dřevěným prkénkem. Tím se vyloučí všechna voda, která v tofu je. Z tofu se pak stane taková houbička, která nasaje jakoukoli chuť, která se připraví. Můžeme použít sojovou omáčku, sezamový olej mirin, umeocet, zázvorovou šťávu, cibuli, česnek, koření. Při použití jedné lžíce oleje se ostatní chutě zvýrazní. Také je velmi chutné, když použijeme např. tymián nebo bazalku. Pokud máme více času, tak si připravíme nálev z tofu, vody a koření a necháme uležet do druhého dne. Při použití sojové omáčky nemusíme nechávat tak dlouho uležet, stačí 15 minut. Čím je nálev koncentrovanější, tím méně času strávíme marinováním. Je dobré např. když připravujeme tofu na divoko, tak nachystáme marinádu s kořením, které používáme v pokrmech na divoko. Pokud je děláme jako svíčkovou, tak tofu marinujeme s kořením na svíčkovou, jako je tymián apod. Konečnou chuť také můžeme dodat až po osmahnutí na sezamovém oleji, kdy na osmažené tofu nebo tempeh jemně stříkneme rozprašovačem třeba umeocet. Pro vegetarian.cz M.Dvořák Sunfood |