receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitwww.vegetarian.cz.
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Zpět na hlavní jídla


Čertův lilek, rajská jablíčka
a zlaté brambory z jednoho kotlíku

potřebujeme:

cuketa nebo lilek
(cuketa nejlépe mladá, bez zrníček)

česnek, olivovy olej BIO

koření - nejlépe čerstvý rozmarýn

příloha:

Brambory, Česnek, Sůl

Prima margarín BIO ( kokosový tuk)

Lilek podélně rozřízneme a do dužiny uděláme zářezy, ale opatrně, aby se slupka z druhe strany neporusila. Do hlubokých zářezů vložíme nahusto plátky česneku (nedoporučuji nastrouhaný česnek - zhořkne). Lilky poklademe na zapekací mísu, přidáme hrst malých scherry rajčátek a oliv (černe jsou vynikajici), okořeníme - mořská sul+pepř+rozmarýn a pořádně polejeme olivovým olejem. Kdo má rád sýr, může použít na dopečeni nastrouhaný parmezán, Eidam či Feta sýr. Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 20 min.

Jako příloha se nám osvědčily brambory s česnekem - Oloupané brambory (mladé brambory stačí jen oplachnout - neloupat) nakrajíme na silnejší plátky a dáme na sucho péct do trouby. Až začnou brambory zlátnout, vyjmeme je z trouby a vložíme do misy, kde je nastrouhaný česnek společně se solí a Prima margarinem (možné i máslo ci kokosový tuk).

K. Hrazdírová