Zpět na recepty |
Francouzský povidlový koláč 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce (možno nahradit vajahitem) 1 lžíce moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva citronová kůra špetka soli tuk na vymaštění formy švestková povidla Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce (nebo vajahit) a kousky změklého másla, přidáme moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. Hotové těsto vyválíme, vykrojíme kruh, který položíme do vymazané kulaté koláčové formy. Povrch potřeme povidly, ze zbytku těsta vykrájíme ozdoby a poklademe jimi povrch koláče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Tip: Pokud těsto vyválíme na "papíru na pečení", můžeme je na něm přímo péci. Ušetříme si tím vymazávání formy. |