receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty


Francouzský povidlový koláč

300 g hladké mouky

150 g másla

1 vejce (možno nahradit vajahitem)

1 lžíce moučkového cukru

1 lžička prášku do pečiva

citronová kůra

špetka soli

tuk na vymaštění formy

švestková povidla

Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce (nebo vajahit) a kousky změklého másla, přidáme moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. Hotové těsto vyválíme, vykrojíme kruh, který položíme do vymazané kulaté koláčové formy. Povrch potřeme povidly, ze zbytku těsta vykrájíme ozdoby a poklademe jimi povrch koláče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Tip: Pokud těsto vyválíme na "papíru na pečení", můžeme je na něm přímo péci. Ušetříme si tím vymazávání formy.