zpět |
Topinambur Topinambury (jejich latinský název je Helianthus tuberosus), nazývané i židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky, jsou příbuzné slunečnici a mají severoamerický původ. Byly pěstovány Indiány a do Evropy přišly v l7. Století. U nás se pěstují bohužel převážně pouze jako krmivo, ale v jiných zemích se často dostávají do kuchyně, hlavně diabetiků a tak to můžeme na jaře jako novinku třeba zkusit. Jedlou částí jsou hlízy, vykopávané pozdě na podzim, v bezmrazé zimě, nebo brzy zjara. Upravují se vlastně jako brambory. Mají až l6% inulinu, což je cukr dobře snášený diabetiky. Mají také l,5% vlákniny a až 2% minerálních látek s draslíkem, fosforem, hořčíkem, železem, obsahují jen velmi málo sodíku. Ze stopových prvků např. křemík, zinek. Pro pěstování Topinambury nejsou náročné na předcházející plodinu, samy jsou plodinou zaplevelující. Takže při víceletém pěstováním (když část hlíz se ponechává v půdě jako sadba) se problém zaplevelení sice řeší, ale zhoršuje u nich vzcházivost pro nerovnoměrné uložení hlíz i zhutňováním půdy a vliv může mít i zdravotní stav rostlin. Půda se připravuje podobně jako pro brambory a sázet lze topinambur na podzim i na jaře. Topinambury se dají smažit jako hranolky, vařit nebo jíst syrové. Jsou oblíbeny v kuchyních arabských, v jižní Francii, ve Spojených státech amerických a vůbec tam, kde se hůř daří bramborům. Lze je použít k zapékání, na placky, kaši, dusit je se zeleninou. Pěstujete topinambury, nebo se chystáte? Pak zkuste arabskou kaši z uvařených topinamburů. Horké vařené hlízy oloupeme aprolisujeme. Do 1 kg dáme malý bílý jogurt, 3 lžíce másla nebo margarínu, 6 - 8 lisovaných stroužků česneku, šťávu z jednoho citronu, sůl a zamícháme misku nasekané petrželky (nebo natě koriandru). A prospějeme svému zdraví. Po provensálsku se zase 3/4 kg vařených oloupaných topinamburů osmahne (nakrájených na plátky) na oleji spolu s l cibulí a drobně posekaným česnekem. Pak přidáme 4 nakrájená rajčata, lžičku provensálského koření, osolíme, podusíme, posypeme strouhaným sýrem. red |