zpět |
Brambor Solanum tuberosum (z lat. solamen = útěcha, tuberosus = hlíznatý). Brambory jsou poživatinou s vyjímečným postavením ve výživě. Obsahují vitamín C (nejvíce ranné brambory) a při pravidelném zařazení do jídelníčku postačí pokrýt značnou část (asi třetinu denní spotřeby) tohoto vitamínu. Dále obsahují škrob, bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vitamín B6 (piridoxin), vitamín PP (niacin), z prvků fosfor a hořčík. Nezralé obsahují obsahují jedovatý alkaloid solanin. Brambor se dnes pěstuje na celém světě a bylo vyšlechtěno mnoho kulturních odrůd. Ale domovem je původně v Jižní Americe, kde jej původní obyvatelé pěstovali dávno před příchodem evropanů. Dnes se například předepisují vařené jako pokrm i při dietách. Některá jídla již obsahují ve svém názvu brambor např. bramborák, bramborové knedlíky apod. Nejchutnější příprava brambor pro zachování proteinů, vitamínů, minerálů jsou brambory vařené ve slupce na loupačku. Strouhaným bramborem se také dají zahušťovat polévky, omáčky, dušená zelenina apod. Skladujeme ve tmě chladu a bez přítomnosti ovoce (pokažení chuti obojího). Nejlepší a nejvhodnější jsou chemicky neošetřené! Ostatně jako vše co jíme. Tip pro Vás: V knize Evy Veškrnové - Jeviště života je mnoho pěkných receptů ( samostatná kapitola je např. pokrmy z brambor ...)
|