![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
Zpět |
![]() |
![]() PĚSTUJEME ZDRAVOU ZELENINU Doc. RNDr. Jaromír Šikula, Csc. Zelenina bez dusičnanů, zelenina vitaminózní a chutná je lékem V posledních letech se mnoho mluví a píše o biopotravinách, ale je málo návodů jak je vypěstovat. Některé druhy rostlin, i ovocné plody na půdách s nadbytkem snadno rozpustných solí Kde pěstovat zeleninu? Musíme ji pěstovat vždy na místě dostatečně osvětleném přímým slunečním světlem, tedy nezastíněném. To platí zvláště pro zeleninu pěstovanou v předjaří a na jaře ve sklenících, fóliovnících a v pařeništích. Přílišné teplo z půdy v teplých pařeništích nebo i z hadic PVC vedených mezi kořeny v půdě pro ohřev půdy a půdního roztoku pro rostliny je sice pro růst rostlin výhodné, ale není-li teplo doprovázeno úměrným množstvím světla a minerálním přístupem živin, dochází k nerovnoměrnému odběru zvláště dusičnanů i jiných živin a rostliny jsou pak zdravotně závadné, i když na pohled pěkné až výstavní. Pěstební plocha pro zeleniny má být chráněna před studenými a silnými větry. K dosažení toho je vhodné zeleninovou část zahrady volit na chráněném místě nebo kolem ní vysázet keře (např. černý nebo červený rybíz, angrešt nebo i jehličnany). Pro letní druhy zelenin lze využít i vyšších jednoletých rostlin (kukuřice, slunečnice, vzrůstné léčivky - slézová růže, proskurník, topolovka). Půda má být dobře propustná a zásobená humusem. Humus vzniká jen rozkladem rostlinné a méně již živočišné hmoty. Jsou v něm ve vhodné formě živiny pro zeleninu, takže nemůže dojít k závadám při růstu a vývoji jednotlivých druhů zeleniny. Půda má být také bez jílovitých částic, poněvadž se pak snadněji prohřívá do hloubky a umožňuje dobrý příjem všech živin z půdního roztoku. Hnojení půdy pro zeleninu chlévským hnojem, zákvasy drůbežími, z holubího trusu nebo ze zkvašené hnojůvky z kopřiv, případně z vojtěšky musí být děláno velmi opatrně a v dostatečně dlouhém časovém odstupu od sklizně zelenin, protože právě z těchto hnojiv se dostává snadno do rostlin zvýšený podíl dusičnanů. Stejně škodí i přímé a bohaté hnojení průmyslovými hnojivy, zvláště s pomaleji rozpustnými formami dusíkaté výživy (s amonnými solemi, močovinou aj.). Předčasné výsevy a výsadby zelenin nejsou vhodné a obvykle vedou k oslabení rostlin, zastavení růstu vlivem nízkých teplot a jsou pak slabší, méně odolné k chorobám a mají pomalejší vývoj. Střídání zelenin na jednotlivých záhonech je nutné pro jejich zdravý růst a vývoj, i pro jejich chemické složení. Plevelné rostliny je nutné na jaře odstraňovat z porostů zelenin co nejdříve. Letní výsadby lze nechat kratší dobu i s plevelem a jakmile dosáhne výšky kolem 10 cm, vytrháváme plevel po dešti nebo po závlaze i s kořeny a klademe ho mezi řádky kořeny na listy, takže vytvoří v meziřadí zelenin nastýlku (mulč), která chrání zeleninu před vyschnutím a umožňuje využití i povrchové půdní vrstvy. Současně zamezíme dalšímu vyrůstání plevelů. Semena k výsevům zelenin předem vyzkoušíme na klíčivost, zvláště mrkev, petržel a brukvovité rostliny. Stačí k tomu kousek plátna, které navlhčíme, nasypeme na ně semena určená k výsevu a mokré plátno se semeny dáme do zavařovací láhve s pootevřeným víkem. V láhvi nesmí být na dnu voda, aby semena neshnila, ale semena nesmí ani proschnout. Vadné rostliny, málo klíčivá semena, případně semena s výskytem chorob a škůdců zásadně nevyséváme a spalujeme je nebo je zkrmíme drůbeži. Nikdy je nedáváme bez usmrcení škůdců do kompostů. Vyklíčené rostliny a mladé výsadby prohlédneme a uděláme tzv. negativní výběr, to jest odstraníme rostliny nemocné, vadné a pomalu se vyvíjející. Tím zajistíme menší nebezpečí onemocnění kultur. Při výskytu chorob a škůdců nejdříve odstraňujeme napadené části rostlin a ručním sběrem se snažíme likvidovat škůdce. Chemické látky používáme k ochraně zelenin jen zcela vyjímečně. Zbytky rostlin po sklizni vždy odstraníme i s kořeny ze záhonů a zjistíme-li chorobné změny, kompostujeme zbytky s páleným vápnem. Pro zimní a časně jarní spotřebu vybíráme zeleniny jen zcela zdravé a ukládáme je do krechtů, zpravidla do kopaného sterilního písku, nebo do písku s příměsí rašeliny. Zbylé zeleniny v krechtech a jiných úložných prostorách kompostujeme vždy s páleným vápnem, abychom nešířili vyniklé nákazy. | ![]() | ![]() |