Zpět |
Třešeň Z volné krajiny známe řadu typů planých třešní - ptáčnic. Třešeň je náš původní druh, léty prošlechtěný v řadu odrůd. Známá je např. chutná odrůda "Van", která je dobrá čerstvá, v moučnících i kompotech. Třešeň (Cerasus avium nebo Prunus cerasus) je starý ovocný druh, kulturní třešně vznikly pravděpodobně v jihovýchodní Evropě. Odtud je přivezli Římané, ale už ve 12. Století byly u nás běžně pěstovány. Třešně se dělí na chrupky s pevnou a srdcovky s měkkou dužninou. Plody jsou vhodné zvláště pro děti, podporují růst. Pro velký obsah jódu jsou vhodné pro všechny, kteří trpí problémy se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Obsahují 82% vody, 12 a více % cukrů. Obsah vitamínů není vysoký, něco vitamínu C, dále obsahují karoten, vitamíny skupiny B, něco málo vitamínu E. Mají vyšší obsah železa, draslíku, hořčíku a fosforu, dále zinek, bór, měď, mangan, rubidium aj. Barviva (v tmavých třešních více) posilují kapiláry. Třešně obsahují také třísloviny. Doporučují se dětem i starším lidem. Jsou prospěšné při ateroskleróze, hypertenzi, zácpách, chudokrevnosti. Z třešní se připravují skvělé moučníky, kompoty, džemy (s rybízem), mošty, lze je sušit (jako hrozinky), kandovat. Zkusme francouzský třešňový koláč z tvarohového těsta. 2 šálky polohrubé a 2 šálky celozrnné (špaldové) mouky smícháme se sáčkem kypřicího prášku. V misce ušleháme vidličkou měkký tvaroh, olej (po jednom šálku), trochu sójové mouky a mléka, citrónovou kůru a půl lžičky kurkumy. Vše dohromady prohněteme. Koláčovou formu vymažeme tukem, naplníme těstem a do něj zatlačíme pevné třešně. Pečeme 35 - 40 minut až je koláč zlatohnědý. |