Zpět |
vestky Mezi skupinou slivoní (to jsou polovestky, vestky, renklódy, slívy a mirabelky) byly odedávna nejvíce ceněny pravé vestky - tj. aromatické plody s pevnou duninou, nahořklou slupkou a jdoucí dobře od pecky. Botanický název mají vestka domácí pravá (Prunus domestica, conv. domestica). vestky mohou mít a 15% cukrů (glukóza a sacharóza), dále obsahují organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, stopy chininové a salicylové), dále flavonoidy s protisklerotickým účinkem. Z vitamínů jsou přítomny karoteny, vitamíny B1, B2, B6, kyselina nikotinová, málo vitamínu C - do 10 g/100 g, poměrně mnoho vitamínu E. Z minerálních látek je nejvíce draslíku a vápníku, dále fosfor, hořčík, elezo, zinek, jód a měď. Syrové vestky i suené, také kompoty a dřeň mají mírně projímavý účinek. Suené vestky podporují vylučování cholesterolu z organismu. Doporučují se také při vysokém krevním tlaku a mají močopudný účinek, tedy i při revmatismu a dně. Diabetici by měli mít spotřebu vestek omezenou, ale neměli by je vylučovat. Ze vestek se vaří skvělá povidla, klevely (rozvařené vestky se skořicí), kompoty, dřeně, nápoje. Oblíbené jsou vestkové knedlíky, moučníky. |