Zpět |
Rybíz Málokdo ví, že starověk rybíz vůbec neznal. V 16. Století už ale existovaly první kulturní odrůdy a dostaly se začátkem 17. Století i do Ameriky. Podle Mattioliho Herbáře z 16. Století se o rybízu píše jako o "vínu svatého Jana". V té době se ještě černý rybíz nepěstoval - byl znám spíše jako léčivá rostlina. Dnešní kulturní odrůdy řadíme do 2 skupin: červené rybízy (Ribes sylvestre, R. rubrum), bílé rybízy (Ribes niveum). Bílé rybízy obsahují mnoho organických kyselin - 2,5% především ovocné, ale i menší množství šťavelové, značné množství pektinu, také třísloviny. Provitaminu A je více v červeném než bílém rybízu. Rybíz má skupinu vitamínů B, zvláště mnoho biotinu a také kyselinu listovou. Vitamínu C má 30 - 80 mg/100 g podle odrůdy. Rybíz podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, posiluje peristaltiku střev. Celkově osvěžuje a doporučuje se při horečkách. Rybíz je žádaná surovina pro nápojový a konzervárenský průmysl. Výborná je např. rybízovomalinová šťáva. Dále se používá na domácí moučníky, džemy, sirupy aj. Jeden předpis na zajímavé kořeněné želé nebo pyré z rybízu: 1/4kg rybízu očištěného od stopek rozmixujeme, přidáme 100 g cukru, 10 g ovocné želatiny, 1/4 lžičky mletého nového koření, stejné množství mletého hřebíčku a špetku mleté skořice. Dáme do hrnku, za stálého míchání přivedeme k varu a minutu vaříme. Sejmeme z ohně, horké plníme do skleniček. Uzavřeme, překlopíme a vychladíme. |