Zpět |
Rambutan Jen zřídka se objevuje u nás ve vybraných obchodech toto vysloveně tropické ovoce, blízce příbuzné známějšímu liči čínskému. Pochází z jihovýchodní Asie ze středně vysokého stromu Nephelium lappaceum. Pěstuje se v Malajsku, Indii, Srí Lance, Thajsku, na Zanzibaru, Kostarice i v Jižní Africe a jinde ve vlhkých tropech. Plody jsou oválné nebo kulaté bobule velikosti větší švestky, se slupkou pokrytou množstvím měkkých, zahnutých červenavých ostnů. Uvnitř je velmi chutná, pevná rosolovitá dužnina s jedním podlouhlým semenem, které je po upražení jedlé. Rambutan patří k nejlahodnějším tropickým plodům, nejčastěji se k nám dovážejí kompoty. Čerstvé plody nemají být zelené (málo zralé). Při konzumování plody rozloupneme, odstraníme ostnitou slupku a pojídáme sladce navinulou dužninu. Někdy bývá ovoce dováženo i se zbytky stopek, neboť plody jsou uspořádány v řídkých hroznech. Z vypeckovaného rambutanu lze připravovat moučníky, rýžové pudinky, ovocné saláty, lehké knedlíčky z tvarohového těsta sypané mletými ořechy apod. Chutný je ovocný salát z míchaného ovoce. Šálek omytých a očištěných čerstvých nebo mražených jahod (velké plody přepůlíme) dáme do misky, posypeme lžící cukru a necháme v chladničce rozležet. Pak přidáme kompotované, okapané rambutany (asi 300 g) a mandarinkový kompot bez šťávy. Promícháme a zakapeme citrónovou šťávou. Rozdělíme na porce, před podáváním ozdobíme kopečkem šlehačky s vanilkovým cukrem a posypeme pokrájenými jádry vlašských ořechů nebo pistácií či mandlí. |