Zpět |
Rakytník Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), trnitý vyšší keř, nenáročný, se stříbřitými úzkými listy nese plody s vynikající biologickou hodnotou. Je to módní ovoce propagátorů zdravé výživy. Kosmonauti bývají dokonce vybavení výrobky z rakytníku, chrání totiž před poškozením z ozáření. Chceme-li sklízet přisedlé, nakyslé žluté až oranžové drobné peckovičky, které obalují větve, musíme mít samčí i samičí rostlinku. Dá se dobře pěstovat u nás. Je to rostlina rozšířená v Evropě, na Sibiři, ve Střední Asii. Její nevýhodou je obtížná sklizeň plodů. Peckovičky ve velikosti od 0,5 - 1,5 cm jsou šťavnaté, kyselé, s příjemnou vůní. Obsahují ve 100 g ovoce až 100 i více denních dávek vitamínu A, dále vitamíny B, P, velké množství minerálních látek (draslík, železo, bór, mangan) a dalších cenných složek. Mají ochranné protiinfekční složky, posilují peristaltiku střev, působí proti žaludečním potížím, odstraňují únavu. Připravují se z nich šťávy, džusy, sirupy, kompoty, džemy - často ve směsi s dalšími druhy ovoce, suší se. Přidávají se také do omáček. Rakytníkem je možno doplnit pudinky nebo flameri z krupičky, želé se šlehačkou přelité rozmačkanými plody rakytníku (na 1 porci 1 lžíce) smíchanými ve stejném poměru s medem. Podobně lze připravit tvarohový pohár (200 g tvarohu, 4 lžíce mléka, 2 lžíce medu) přelitý podobným způsobem. Lze ještě posypat strouhanými ořechy. |