receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Piniové oříšky

Překrásná borovice - pinie s deštníkovou korunou dotváří kolorit Středozemí spolu s cypřiši - hlavně v Itálii, Řecku, Portugalsku, Španělsku, bývalé Jugoslávii. Ale najdeme ji také v Sýrii, Íránu, Indii, u Černého moře aj. Borovice pinie (Pinus pinea) má široce vejčité šištice, které ukrývají štíhlá semena až 2 cm dlouhá, v červenohnědé nebo šedavé slupce. Po oloupání jsou smetanově bílá a nazývají se piniové oříšky, pinelky nebo italsky pignoli (piňoli).

Semena mají velké množství - až 31% bílkovin, 47% tuků, jsou sladká - až 12% sacharidů. Obsahují něco vitamínů skupiny B, chuťově se blíží mandlím, se slabou, příjemnou pryskyřičnou příchutí, čerstvá jsou měkká. Většinou se praží a užívají v cukrářské výrobě, ale i při přípravě nádivek, k pečení, do omáček, salátů, do rýžových pokrmů. Chutná jsou i samotná a pojídají se jako arašídy.