Zpět |
Ostružiny V naší přírodě se vyskytuje nejčastěji ostružiník křovitý (Rubus fruticosus) a jeho kříženci. Na zahrádkách se pěstuje beztrná odrůda Thornfree a stará sorta Wilsonův raný. Ostružiník sice snáší lépe sucho, ale silné mrazy jej poškozují. Ostružiny sbíráme v srpnu a září. Obsahují kolem 5% cukrů, dále organické kyseliny (jablečná, vinná, citrónová, také salicylová), třísloviny, barviva (s protisklerotickým a protizánětlivým účinkem), pektin aj. V plodech jsou i četné vitamíny, mnoho provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín C (20 - 30 mg ve 100 g), velmi mnoho vitamínu E, vitamín K, mnoho vlákniny. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, fosforu, hodně vápníku a hořčík, málo sodíku, dost železa. Ostružiny se doporučují při nachlazení, revmatismu, otylosti, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze. Syrové doplňují pudinky, poháry, ovocné saláty spolu s medem. Zpracovávají se na nápoje, do moučníků, na džemy, kompoty, sirupy. Výborný je džem z jablek a ostružin. Také se kombinují s bezinkami. |