receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Mochyně peruánská

V podstatě se jedná o zeleninu, jejíž plody se využívají spíše jako ovoce. Je příbuzná vytrvalé, u nás pěstované okrasné mochyni obecné zvané židovská třešeň, jejíž nafouklé oranžové kalichy "lampiónky" se používají do suchých kytic.

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je lilkovitá rostlina, příbuzná rajčatům původem z Jižní Ameriky. Ale už dlouho se pěstuje v Africe, Asii i Austrálii. Arabsky se nazývá harankaš. Pěstují se i jiné druhy jedlých mochyní se zelenými nebo fialovými plody.

Mochyně peruánská je jednoletá rostlina, plodí žluté aromatické sladkokyselé bobule uzavřené v hnědooranžovém nafouklém kalichu. Zahrádkáři ji nazývají indiánské bobule nebo inky. V našich obchodech má rozličné názvy - např. capuli, pasa capuli nebo aquaymanto a její cena je nadsazená skutečné enormně.

Plody obsahují sacharidy 3 - 9%, kolem 0,3 - 0,8% ovocných kyselin, pektiny, ve 100 g asi 30 mg vitamínu C, provitamín A, vitamín B a další. Z minerálních látek hlavně draslík a fosfor, vápník aj. Považují se za léčivé při močových kamenech, revmatismu, žlučníkových a žaludečních potížích. Plody se pojídají čerstvé, nebo se přidávají do salátů, zpracovávají se na kompoty, zavařeniny, kandují se a suší se jako hrozinky. Můžeme zkusit ochutnat arabský salát: asi 6 rajčat, 8 plodů mochyně a kousek pórku nakrájíme na plátky. Promícháme s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Osolíme, opepříme a přidáme lžičku čerstvě sekané máty, špetku mletého koriandru a špetku asafoetidy (čertovo lejno). Vychladíme.