Zpět |
Mandarinky Mandarinky - to je vlastně celá skupina citrusových druhů. Satsuma nebo také unšiu (Citrus unshiu) pochází z Japonska, pěstuje se i v Gruzii, je raná, přichází na trh nejdříve. Má středně velké ploché plody bez semen, s hladkým oplodím, často s pupkem. Mandarinka středozemní - (C. Deliciosa) vznikla zřejmě v Itálii a pěstuje se v oblasti Středomoří. Má většinou mnoho semen kulovitého tvaru. Je velmi chutná - stolní ovoce s aromatickou kůrou. Klementiny (C. Clementina) vznikly křížením ze středozemní mandarinky, ale mají podstatně kvalitnější plody, také jsou výnosnější. Tanžerina (C. Tangerina) má velké výrazně červenooranžově zbarvené plody - mívá semena. Dužnina obsahuje řadu cenných látek, vitamin C - 45 mg/100 g, bioflavonoidy, provitamin A, dost vitamínů B, asi 20 - 30% pektinu (v oplodí), silici důležitou pro průmysl, mnoho kyseliny listové, cukrů až 14%, ovocné kyseliny aj. Také minerální látky - hlavně draslík, vápník a fosfor, ale i hořčík, zinek, nepatrně sodíku aj. Mandarinky se užívají k výrobě džusů, sirupů, kompotů, džemů, jako stolní ovoce, do moučníků, s tvarohem, jogurtem aj. Můžeme připravit nějaký ovocný pudink. Vlijeme ho do připravených pohárů a poklademe mandarinkami, mraženými jahodami a zalijeme šlehačkou rozmixovanou s bílým jogurtem. |