receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Lískové oříšky

Líska obecná (Corylus avellana) známý náš původní keř plodí oříšky v lupenitém obalu. U nás se vyskytují plané lísky a pěstují šlechtěné velkoplodé odrůdy. Většina oříšků pro trh je však dovážena.

Oříšky obsahují 36% tuků, 10 - 12% bílkovin, 7 - 8% sacharidů. Jsou značně energeticky vydatné. Jsou dobrým zdrojem fosforu a draslíku, také hořčíku a vápníku, obsahují železo, měď a další stopové prvky. Provitaminu A obsahují málo, něco vitamínu C, ale z ořechů mají nejvíce vitamínu E, také obsahují vitamíny B.

Kdysi si děvčata pro zimní zábavy schraňovala lískové oříšky a dávala je chasníkům za tanec. Kdoví, třeba se o vitamínu E nevědělo, ale o jeho účincích ano. Oříšky totiž byly symbolem lásky a plodnosti.

Lískové oříšky se doporučují lidem duševně pracujícím, studentům, dětem. Nejlépe se dají jíst samotné, opražené, ve směsi se studeným ovocem, do musli, jogurtů, jako doplněk snídaně. Je z nich možno připravit oříškové mléko, přidávají se do salátů z ovoce i zeleniny, do moučníků, oplatek, cukrovinek, čokolád.

Ovocný nákyp s oříšky bude asi chutnat právě studentům a dětem.

150 g krupičky smícháme se 100 g hrubě sekaných oříšků, přidáme špetku mleté vanilky, lžičku citrónové kůry. Rozpustíme 80 g másla se lžící cukru a zapracujeme do směsi na hladké těsto. Do toho zamícháme 400 g neloupaných, hrubě strouhaných jablek, kolečka ze 4 banánů. Vložíme do vymaštěné nákypové formy a posypeme sekanými oříšky. Pečeme ve středně horké troubě asi 1/2 hodiny a podáváme teplé.