Zpět |
Papája Za původní domov papáji melounové (Carica papaya) se považují tropy jižního Mexika a Střední Ameriky. Po objevení Ameriky se rychle šířila po tropech celého světa. Vypadá sice jako palma, ale je to vytrvalá, asi 10 m vysoká dřevnatějící bylina, na vrcholu s růžicí velkých dlaňovitých listů s dlouhými řapíky. Někdy se nazývá melounový strom, protože velké plody kulovitého, oválného i jiného tvaru připomínají melouny. Mají žlutozelenou až oranžovočervenou barvu a váží až 10 kg, nejčastěji ale 1 - 3 kg. Plody - jsou duté bobule uvnitř vyplněné semeny. S čerstvými plody se u nás můžeme setkat zřídka. Jinak máme možnost ochutnat skvělé džusy, kompoty, džemy, sušené a kandované plody. Pojídají se na slano - s pepřem, chilli, na sladko s jiným sladkým druhem ovoce. Rostlina obsahuje latex s enzymem papainem, pomáhajícím rozkládat bílkoviny. Má využití ve farmacii, potravinářství. Plody mají dobrou vitaminovou hodnotu o něco vyšší než citrusy. Semena se užívají jako pepř. Dužnina obsahuje až 90 mg vitamínu C ve 100 g, mnoho provitaminu A, B vitamíny, hodně draslíku, fosforu, vápníku a železa aj. Čerstvá papája se často užívá jako součást snídaní. Míchaný salát připravíme z jednoho banánu, jednoho jablka, jednoho kiwi, několika kostek papáji. Vše naaražujeme do pohárů, aby to krásně barevně ladilo a zalijeme šlehačkou. |