receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Kvajáva - psidium

Tohle zajímavé ovoce pochází z Brazílie, ostatní příbuzné druhy ze Střední a Jižní Ameriky, také z Antil. Dnes se pěstuje na Havaji, Floridě a v Kalifornii, ve Středomoří a severní Africe i jinde.

Kvajáva (Psidium quajava) je biologicky nesmírně cenné ovoce. Je to vyšší keř až strom rostoucí v tropech až subtropech. Plody jsou malvice, velikosti téměř jako jablka ve tvaru oválném, kulovitém nebo hruškovitém. Jsou na nich zřetelně zaoblené hrany. Zralé plody jsou slámově žluté, hladké, poseté drobnými tečkami. Dužnina je bílá nebo narůžovělá až červenavá s drobným semenem. Chutná velmi sladce a má zvláštní vůni.

Plody mají 10 - 15% cukrů, až 5% vlákniny, provitamín A, vitamíny skupiny B a mnoho vitamínu C (200 - 300 mg/100 g), více než černý rybíz a 5 - 6krát více než citrusy. Kromě toho obsahují i množství draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, málo sodíku a další látky. Plody se konzumují především čerstvé, rozříznuté na čtvrtiny, pokapané citrónovou šťávou. Pojídají se včetně semen. Jsou vhodné do ovocných salátů, samozřejmě moučníků, zmrzlin aj. Zpracovávají se na džusy, šťávy, želé, kompoty. Přidávají se do šťáv z jiných druhů ovoce pro obohacení vitamínem C a aromatizaci.

Výborný je ovocný salát ze stejných dílů mandarinek, kvajávy, karamboly, jablek, hrušek, pokapaný citrónovou šťávou a slezený medem. Zdobí se šlehačkou s praženými plátky mandlí a zrnky čokolády.