Zpět |
Kiwi Kiwi se u nás zabydlelo a je pravidelným sortimentem obchodu ovocem. Má prapodivné názvy - opičí broskve, ovčí broskve, čínský angrešt aj. Vyšlechtěné velkoplodé odrůdy kiwi vznikly na Novém Zélandě, odtud jejich obchodní název. Ale vlastní původ mají ve východní Asii, v Číně. Odtud botanický název Actinidia chinensis, aktinidie čínská. Jsou to plody dřevité liány, bobule vejčitého nebo i téměř kulovitého tvaru, které dosahují hmotnosti až 150 g. Dnes se některé odrůdy pěstují ve Francii, na jižním Slovensku a jižní Moravě. Nový Zéland a Čína jich pěstuje nejvíce. Nemají sice lákavý vzhled, lákavá je ale jejich chuť a biologická hodnota. Při nákupu vybíráme zralé, nepříliš tvrdé plody, neotlačené a nerozměklé. Oloupeme je ostrým nožem a krájíme, pojídáme i s drobnými semeny. Nejlepší jsou čerstvé nebo v ovocných salátech, ale dáváme je i do všech moučníků a dezertů. Skvělá je také zavařenina ze směsi kiwi a angreštu nebo hrušek. Zelená dužnina s výraznou kresbou je značně bohatá vitamínem C - 300 - 500 mg ve 100 g (10x více než citrusy). Možná, že vás zachutná želé z kiwi. Balíček ovocné želatiny rozpustíme podle návodu, 4 kiwi oloupeme a rozmixujeme na pyré. Pyré krátce povaříme se 1 lžící cukru. Rozpuštěnou želatinu promícháme s teplým pyré. Nalijeme do mističek vypláchnutých vodou. Dáme do chladničky. Před podáváním ozdobíme půlměsíčky z kiwi a můžeme doplnit vanilkovou nebo ovocnou zmrzlinou, příp. šlehačkou. |