zpět |
Jedlé kaštany Kaštany patří u nás ke svátečním prosincovým a zimním dnům. Prodávají se na ulici pečené, nebo si je můžeme zakoupit a připravit doma. Také jste si je letos o Vánocích dopřáli? Pokud vám chutnaly, možná vás bude zajímat jejich historie a další informace. Kaštan jedlý je jedna z nejstarších užitkových rostlin. Provázel člověka už v době neolitu. Pochází z oblasti kolem Středozemního a Černého moře - Malé Asie a je tam velmi rozšířený. Římané ho na svých výpravách přinesli do Německa a Británie. U nás se mu daří v teplých lokalitách jižní Moravy - hlavně ve vinařských oblastech. Pro pěstování potřebuje podobné podmínky jako vlašský ořech - tedy slunné stanoviště, chráněné před mrazy a ledovými větry s humózní, písčitou půdou. Kaštanovník můžete množit semeny, takto sice rychle roste, ale pozdě plodí (po 15-20 letech). Pokud máte možnost na své zahradě, vysaďte si na ni raději naroubované kaštanovníky. Měli by být, kvůli opylování nejméně dva. Ty začnou plodit již po 3 až 4 letech. Plody samy padají na zem nebo se mohou setřásat. Pro skladování připravíme chladný a suchý prostor (v něm spolehlivě vydrží minimálně rok). Kaštanovník setý (Castanea sativa) je botanický název rozložitého, vysokého stromu nesoucího jedlé kaštany, také nazývané marony. Plody - kaštany jsou vlastně nažky s kožovitým obalem, uložené zpravidla po 3 v ostnité, při zrání pukající číšce. Uvnitř nažky je žlutavé jádro. Kaštany obsahují mnoho sacharidů, hlavně ve formě škrobů - 35 - 50%, část je ve formě sacharózy, málo bílkovin a tuků. Mají mnoho vitamínů skupiny B (hlavně B5 a B6), málo vitamínu C, dále vitamín E, z minerálních látek především draslík, také dost fosforu, hořčíku, vápník, železo, málo sodíku. Plody obsahují také třísloviny. Právě v době, kdy je málo sluníčka, může posloužit jako pomoc při mentální úzkosti a pocitu beznaděje, nebo při myšlenkách, že nás nečeká již nic pěkného. Jsou dobré na žaludek, krevní oběh - tedy žíly, revma, mozek, nervy, srdce. Protože neobsahují žádnou glukózu nebo fruktózu, lze jedlé kaštany doporučit i diabetikům. Jedlé kaštany jsou vhodnou potravou pro nervy všech osob po čtyřicítce a údajně předcházejí vzniku ztráty paměti. Kaštany se konzumují pouze tepelně upravené - pečené, protože syrové jsou trpké. Asi nejběžnější způsob přípravy je pečení na plechu v troubě. Pro jednu osobu cca 20 ks. Každý kaštan nařízneme do kříže viz. foto. Dáme do trouby kterou předehřejeme asi na 200°C a pečeme přibližně 15 minut. Kaštany v troubě ztmavnou a začnou pukat. Po vyndání necháme mírně zchladnout a ihned oloupeme pokud to jde i se slupkou pod skořápkou(je nahořklá). Pokud neoloupeme ještě teplé, skořápka opět ztvrdne. Také se pečou na másle, připravuje se z nich pyré nebo náplně do moučníků. Kaštanová mouka se nejčastěji používá v cukrářství. Pojídají se solí a pepřem. Ale asi nejlepší jsou na dřevěném uhlí, při kterém se maximálně uvolňuje kaštanová vůně, která patří k atmosféře při přípravě jedlých kaštanů. red |