Zpět |
Karambola Zvláštní protáhlá, v nezralosti zelená, pak voskově žlutá bobule s 5 výraznými žebry se občas u nás objevuje ve vybraných obchodech. Pochází z nižšího tropického stromu karamboly obecné (Averrhoa carambola), pěstovaného hlavně v Malajsii, jihovýchodní Asii, ale i na Antilách a na Floridě. Kvete a plodí po celý rok. Plody mají tenkou slupku, ale dopravu snášejí velmi dobře. Anglicky se nazývají Star fruit. Plátky karamboly mají tvar hvězdice a působí velmi dekorativně. Obsahují hodně vitamínu C, ale také něco kyseliny šťavelové. Karambola je totiž příbuzná s naším šťavelem. Plody jsou chutné, šťavnaté, křupavé konzistence, sladkokyselé, osvěžující chuti. Používají se čerstvé na ozdobu ovocných i zeleninových salátů, moučníků, nejlépe v kombinaci s tvarohem. Průmyslově se zpracovávají na šťávy, sirupy, kompoty, džemy apod. Z karamboly si můžeme připravit ovocnou misku s tvarohem. Měkký polotučný tvaroh (250 g) podle potřeby utřeme asi s 1/2 dl mléka a 1 vanilkovým cukrem. Rozdělíme jej do 4 misek a kolem naaranžujeme čerstvé nebo i kompotované ovoce - plátky banánu, bobulky vinných hroznů, dílky pomeranče, plátky jablek a hrušek a plátky karamboly. Pokapeme citrónovou šťávou, ozdobíme sekanými ořechy. |