receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Jeřáb sladkoplodý

Jeřáb obecný (Sorbus aucuparia) můžeme nalézt po celé Evropě. V 19. Století byl i u nás na Šumpersku nalezen velkoplodý jeřáb, nazývaný sladkoplodý (Sorbus aucuparia, var. edulis). Našel se také v jiných zemích. Sladkoplodý jeřáb má plody červenavě oranžové (malvičky) větší - až 1,5 cm a ty obsahují méně tříslovin a kyselin než běžný jeřáb.

Jeřabiny jsou léčivé. V čerstvých plodech může být až 550 mg vitamínu C ve 100 g (až 15x více než citróny), i v šetrně sušených plodech může být 150 mg. Obsahuje dále velké množství provitamínu A, vitamín B, organické kyseliny, cukry, pektiny, třísloviny, hořčiny, cenné minerální látky. Plody mají mírně projímavý a močopudný vliv, také žlučopudný. Doporučují se revmatikům. Cukry jsou ve formě sorbitu, takže výrobky z jeřabin bez přidání cukru jsou ideální pro diabetiky. Doporučují se konzumovat při infekcích (chřipky apod.). Z plodů lze vyrábět kompoty (plody předvařit, v nálevu až zesklovatí), zavařeniny, sirupy, dají se sušit na čaj nebo jako hrozinky.