Zpět |
Hrušky Kdysi jsme bývali hruškovou velmocí. Hrušky se vyvážely ze severních Čech do Německa. Pak nějak náš obchod přestal umět zacházet s hruškami a na trhu je jich málo. Jinde si jich více považují a jejich cena je vyšší než u jablek. Botanicky se řadí odrůdy hrušek do druhu hrušeň obecná (Pyrus communis). Jejich původ je pravděpodobně na Kavkaze, v jihozápadní Asii i ve Středozemí, kde se kulturní odrůdy také vyvíjely. Hrušeň je tedy teplomilnější druh než jabloň. Hrušky mají zhruba kolem 83% vody, ovocné cukry od 6% do 12%, dále sorbit, pektin, třísloviny, škrob. Vitamínů nemají mnoho . něco provitamínu A, málo vitamínu C, vitamín B, více jen kyseliny listové důležité pro krvetvorbu. Z minerálních látek kromě hlavních prvků hodně zinku, dále železo, měď, kobalt, mangan, molybden, fluór, jód a další. Komplex obsažených látek působí dezinfekčně a močopudně, na upevnění kapilár, mírně projímavě, také proti kašli a snižuje horečku. Hruškám se vytýká horší stravitelnost, lépe se snášejí vařené. Každé ovoce nalačno za syrova konzumované totiž velice pročisťuje organismus, což je zdraví prospěšné. Ale nesmí se to přehnat. Připravují se z nich džusy, kompoty, povidla, suší se, používají se na koláče, ovocné saláty, dezerty, polévky aj. |