receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Vinné hrozny

Víno, hrozny, hrozinky a také vinný list - to vše nám poskytuje podivuhodná rostlina s dávnou minulostí - réva vinná. A jak je ve vztahu s touto rostlinou náš obchod a tisk nepoučený: vinné hrozny nazývá hrozno (to je slovensky) nebo hroznové víno (ale to je přece tekutina, správně révové víno). Réva vinná nám poskytuje stolní hrozny - drobné i velkozrnné, určené jako ovoce a moštové hrozny - ty, ze kterých se lisuje mošt.

Stolní odrůdy révy vinné mají méně cukru než moštové a obsahují jednoduché cukry - 10 - 30%, kyselinu jablečnou a vinnou, pektin, třísloviny, barviva, minerální látky (hlavně draslík, fosfor, vápník, železo, stopové prvky), poměrně málo vitamínu C, dále skupiny vitamínu B, karoten aj. Hrozny zlepšují žaludeční sekreci, střevní peristaltiku, činnost jater. Příznivě ovlivňují srdeční činnost, dýchání, rozšiřování cév, činnost ledvin i výměnu vody v těle.

V kuchyni užíváme hrozny na ozdobu pohárů, na moučníky, do ovocných salátů. Hrozinky používáme po spaření (aby se odstranil olej, kterým jsou při sušení ošetřovány - může žluknout a způsobit nám potíže) do různých moučníků, vánočního pečiva, do tvarohové nádivky, k přímé konzumaci k vyrovnání acidobázické rovnováhy (protože jsou zásadotvorné), do halvy, vánočky apod.