Zpět |
Datle U nás známe většinou jen sušené datle - plody datlovníku obecného - polotropické palmy (Phoenix dactylifera) pocházející z oblasti Perského zálivu. Datle jsou vlastně bobule s jedním semenem, jsou na povrchu různě zbarvené od žluté přes oranžovou, červenou i černou, s velmi sladkou bělavou dužninou. Čerstvé mají až 27 - 50% cukrů, hodně minerálních látek - hlavně draslík, hodně fosforu, vápníku, mnoho železa aj., z vitamínů hlavně skupinu B (B1, B2, B3), provitamín A, kyselinu listovou, vitamínu C za čerstva mají nepatrně. Dnes se datlovníky pěstují kromě severní Afriky i v Americe, Číně, Indii, Austrálii. Odrůdy mají velmi sladkou nebo moučnatou dužninu. Z datlí se připravuje ovocný chléb, datlový "med". Velké množství se suší. Celá rostlina se využívá beze zbytku včetně dřeva, listů aj. |