receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Brusinky

Brusinky (Vaccinium vitis idaea) se nám poněkud z lesů ztrácejí. Tento keřík s vytrvalými listy je domácí ve střední a severní Evropě, Asii až k polárnímu kruhu.

Plody jsou známé červené bobulky se zvláštní vlastností. Obsahují totiž kyselinu benzoovou, kvůli níž je nemusíme sterilovat. Množství této kyseliny neškodí zdraví.

Dále obsahují cukry, kyselinu citrónovou, jablečnou i něco šťavelové, vitamínu C o něco méně než citróny, glykosidy účinné proti zánětům močových cest, dále flavonoidy, barviva, třísloviny, hodně draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu manganu, ale bohužel i poměrně více sodíku. Listy jsou léčivé - čaj z nich se podává při cukrovce. Příbuzná brusince je klikva-žoravina rostoucí na rašeliništích a použití je podobné. Velkoplodá klikva se pěstuje v Severní Americe.