Zpět |
Broskve Máme rádi broskve. Co do obliby jsou na 3. místě za jablky a banány. Odkud přišly? Zdá se, že z Číny, tam byly známy už před 4000 lety, odtud do Persie. Jejich vědecké jméno je Prunus persica nebo také Persica vulgaris - broskvoň obecná. Známe broskve pravé - to jsou ty ochmýřené a nektarinky - lysé broskve bez sametového povrchu. Pak je zvláštní skupina průmyslových broskví pro mechanizovanou sklizeň určené pro kompoty a šťávy s pevnou dužninou - clingy. Broskve obsahují asi 83% vody, 9% cukrů, větší množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamínu C do 10 mg ve 100 g, něco kyseliny listové, dále hojně draslíku (jsou močopudné), mnoho fosforu, také hořčík, železo, vápník, zinek aj. Mají uklidňující účinky na lidský organismus, mírně projímají. Používají se k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin. Jsou také používány v kosmetice. |