Zpět |
Borůvky Borůvky, botanicky nazývané brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus), se stávají stále dražším a vzácnějším ovocem. Rostou v řídkých jehličnatých lesech, říká se jim také černé jahody. Kromě planě rostoucích borůvek se pěstují i kulturní, velkoplodé hroznovité sorty původem z USA. Jsou vyšší, s většími plody a náročnější na vláhu. Pocházejí z jiného druhu Vaccinium corymbosum. Na rozdíl od planých borůvek, jejichž šťáva barví ústa, jsou velkoplodé borůvky nebarvící, mají zelenou dužninu. Plody dozrávají o letních prázdninách. Obsahují 14% cukrů, třísloviny, ovocné kyseliny, pektiny, cenná rostlinná barviva, karoten, vitamíny skupiny B, asi polovinu vitamínu C jako citróny, mnoho minerálních látek - draslík, hořčík, fosfor, síru, železo, zinek aj. Borůvka je také léčivá, plody působí proti infekcím, zánětům hrtanu, ústní dutiny, proti průjmům. Jejich barvivo regeneruje oční purpur. Listy obsahují látky snižující hladinu cukru v krvi. Borůvky samozřejmě patří na koláče, lívance, do jogurtů, na kompoty, dobře se zmrazují, čerstvé jsou skvělé v ovocných pohárech. Také je pověstný žahour (omáčka z borůvek), který tak chutnal jindřichohradeckým konšelům, že se prý jím přejídali: 1/2 kg borůvek posypaných 50 g cukru dusíme na lžíci másla podlité sklenicí vody. Když se rozvaří, přidáme špetku skořice, citrónové kůry a zahustíme 2 dl sladké smetany a lžící nastrouhaného perníku. Podle potřeby se ještě přidá voda. No a k tomu tvarohové knedlíky z 1/2 kg měkkého tvarohu, 300 g hrubé krupice přelité asi 1 dl mléka, soli trochy sójové mouky. Menší knedlíky vaříme 10 minut. |