receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Bezinky

Co vše je důležité u bezu černého (Sambucus nigra)? Je to vlastně celá lékárna, neboť prý pomáhá při 99 nemocech. Takže řada pověr, ale také mnoho pravdy o jeho prospěšnosti. Je to rozložitý vyšší keř, u nás domácí a značně rozšířený. V posledních desetiletích se stal předmětem pozornosti šlechtitelů. Plody jsou drobné černé peckovičky, nikoliv bobule. Pojídají se pouze zralé, nesmí být ani jedna na výhonku zelená, protože obsahuje škodlivé alkaloidy. Takže sbíráme dobře uzrátý. Musí být tepelně upravené, čerstvé by mohly způsobit nevolnost. Velké dávky i tepelně upravených bezinek působí průjem.

Plody obsahují silice, cukry, třísloviny, ovocné kyseliny, hodně vitamínu C (300 mg/100 g), provitamín A, antokyanová barviva, rutin, cholin, také látky hormonální povahy. Působí příznivě při neuralgických bolestech. Ve stopkách je glykosid sambunigrin, který dráždí ledviny, takže při sklizni plodů stopky odstraňujeme.

Z bezinek se vyrábějí šťávy, sirupy, kompoty, zavařeniny - často ve směsi s jablky a arónií (černé jeřabiny). Z květů se připravují šumivé nápoje, sirupy a smaží se v těstíčku jako kosmatice

Máte-li problémy s průduškami, připravte si lahodný bezinkový čaj. Dejte alespoň na 10 minut svařit trošku sušených nebo syrových bezinek, skořici a pár hřebíčků do vody. Po zchládnutí oslaďte medem.