Zpět |
Banány Podle průzkumu obliby ovoce u nás jsou banány hned na druhém místě po jablku. Je to dietní ovoce s velkou energetickou hodnotou asi 355 kJ/100 g dužniny. Málokdo ví, že existuje skupina zeleninových škrobnatých banánovníků, tzv. plantejny (Musa paradisiaca). Vařené nahrazují brambory. Pro nás je rozhodující skupina ovocných banánovníků (Musa sapientium a M. chinensis) s jedlými plody (jsou to bobule) v čerstvém stavu. Mají až 25% sacharidů, hlavně sacharózu, fruktózu a glukózu. Vitaminózní hodnota není zvlášť vysoká: mají ve 100 g 10 - 15 mg vitamínu C, ale poměrně mnoho vitamínu B6 a více provitamínu A. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, z minerálních látek mají mnoho draslíku a hořčíku, dále fosforu a železa, méně vápníku, něco zinku a dalších složek. Banánovník je vytrvalá bylina s nepravým kmenem až 10 m vysokým. Banány používáme ve studené i teplé kuchyni, v salátech, pohárech, opečené s karamelem a šlehačkou, smažené v těstíčku. Ve větší míře poškozují lymfatický systém a poškozují krvetvorbu. V kombinaci s mlékem je ale vhodné pro lidi, kteří chtějí přibrat. Zajímavá je banánová halva - indická pochoutka. Na pánvi rozpustíme větší množství ghí (přepuštěné máslo) nebo másla a opražíme na něm krupici až začne vonět (asi 30 minut). Ve druhém hrnci dáme rozpustit do horké vody cukr. Až je krupice opražená, pomalu vlijeme vodu s cukrem, přidáme spařené rozinky, nakrájené oříšky, kokos, jemně nakrájené banány, trochu pomletého kardamomu, případně vanilky. Mícháme tak dlouho dokud nevznikne hustá masa, pak sejmeme z ohně. Hmotu vyklopíme do pohárů nebo na misky a můžeme ještě dozdobit kolečky banánů nebo jiného ovoce a např. šlehačkou. |