receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět


Avokádo

Plody nejčastěji podobné hrušce a také jejich chuť daly základ českému botanickému názvu hruškovec přelahodný (Persea gratissima, P. Americana). Ten se nevžil a všichni spíše používáme zčeštělý mezinárodní název: Avokádo (avocado).ak vše smícháme v kastrolu dohromady. Krátce prohřejeme a podáváme.

Plod je kulatá hruškovitá nebo oválná peckovice, barvy zelené až nafialovělé, s velkou peckou s nejedlým jádrem. Avokádo pochází z tropické Ameriky, dnes se pěstuje v tropech celého světa pro nejkvalitnější salátové ovoce vůbec, často připravované jako zelenina. Má vysokou energetickou hodnotu - 100 g má asi 837 kJ. Ve 100 g obsahuje kolem 20 g tuků, 2 g sacharidů, 4 g bílkovin, 2 g vlákniny, provitamin A, vitamíny skupiny B (nejvíce B6), 15 mg vitamínu C, velmi mnoho vitamínu E, kyselinu listovou aj. Z minerálních látek má nejvíce draslíku, středně vápníku a hořčíku, také fosfor, železo aj.

Vybíráme zralé, temně zbarvené, spíše menší plody. Pojídáme je syrové. Plod po délce rozkrojíme, vyjmeme pecku, mírně osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a lžičkou vyjídáme měkkou dužninu. Plníme např. tvarohovým salátem, případně z avokáda připravíme pomazánku.