Zpět |
Ananas Ananas je mnohaletá tropická bylina s mečovitými listy (Ananas comosus), které tvoří přízemní růžici. Uprostřed ní se vytváří krátká květní osa s noha přitisklými květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody ve složené dužnaté plodenství až 3 kg těžké. Dnes se pěstují v Číně, Mexiku, Havaji, Brazílii a jinde. Ananasy mohou mít nejčastěji žlutou a nazlátlou, bronzovou barvu, ale i červenou, fialovou nebo černou. Uvnitř plodu je bělavá nebo žlutá dužnina, u kulturních odrůd je bez semen. Ananas snáší dobře přepravu, ale chutná lépe konzervovaný. Při nákupu vybíráme pevné, neotlačené plody. Nejjednodušší je, když čerstvý ananas nakrájíme na plátky, odřízneme slupku (se všemi tmavými tečkami) a vyřízneme uprostřed dřevnatou osu. Ananas lze také překrojit a dužninu vyjíst lžičkou. Ananas v průměru obsahuje 10% i více cukrů. Vitamínu C má méně než citróny - 12 - 15 mg/100 g. Obsahuje provitamin A, vitamíny B, kyselinu listovou. Z minerálních látek draslík, hořčík, také vápník a fosfor, zinek, železo, málo sodíku. Je v něm obsažen enzym bromelin, účinný při trávení zvláště bílkovin. |