receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět



Rozhovor s Pavolom Žuffom

(s ředitelem potravinářské divize společnosti Provest, spol. s.r.o. Trstěná, v Brně na veletrhu Salima 2001 BVV).

Vegetarian.cz: Můžete nám představit vaše výrobky?

Výrobky, které vyrábí naše firma jsou cereální výrobky, výrobky jsou jednoznačně vyrobené na bázi přírodních surovin, kde se nepoužívají žádné chemické přísady, barviva, žádné syntetické příchutě, aroma. Jsou to čistě přírodní suroviny, suroviny naší země čili obiloviny, které pochází jednoznačně z přírody. Nic jiného se tam nenachází, prostě čistě přírodní suroviny. Razíme obchodní strategii v tom směru, že jdeme cestou přírodních surovin.

Máme čtenáře také ze Slovenska, jak se vám daří na Slovenském trhu?

Naše výrobky jsou dražší. Proto máme větší problémy při prodeji prorazit. Zahraniční výrobci, tam je cena automaticky vyšší. Proto čeští či slovenští výrobci musí vyrábět za nižší ceny, aby mohli konkurovat, i když do těchto výrobků dávají super kvalitu. Jelikož naše výrobky jsou kvalitní, je i cena vyšší, a pak máme problém prorazit v obchodních sítích, kde jsme tlačeni cenami nižšími. Nemůžeme jít s cenou tak nízko, abychom se vyrovnali cenově se syntetickými výrobky, jenom kvůli tomu, aby se naše výrobky dobře prodávali. Pokud používáte přírodní suroviny, je opravdu problém se na trhu chytit.

Vegetarian.cz: V České republice by o ně byl asi zájem. Můžete zkusit vyjádřit procentuelně o kolik je vyšší cena vašich výrobků v porovnání s běžnými?

Spotřebitel může počítat s navýšením ceny někde asi o 2-5%. Zdá se to málo, ale i přesto to navýšení velmi ovlivní prodejnost těchto výrobků.

Vegetarian.cz: Je škoda, že se vaše výrobky zatím nejsou na českém trhu?

V současné době se připravujeme na český trh. Na Slovensku jsme vznikli jako nová mladá firma, která bohužel neměla tolik financí, aby si mohla dovolit nějakou větší reklamu. Teprve nyní pracujeme na nových etiketách, kde bude zvýrazněno, že se jedná o přírodní produkt. V současné době máme osm druhů cereálních výrobků, kde nosnou surovinou jsou obiloviny. Máme teď také jeden nový výrobek vhodný pro bezlepkovou dietu, kde používáme kukuřici, rýži a amarant. A abychom docílili jablečné chuti tohoto výrobku, používáme jablečný prášek z usušených jablek, takže žádné syntetické aroma.

Vegetarian.vz: Používáte geneticky modifikované suroviny ?

Chtěl zdůraznit, že nepoužíváme žádné modifikované suroviny do našich výrobků.

Vegetarian: Jaké má vaše společnost plány do budoucna?

Chceme se dostat s našimi výrobky na český trh, protože u vás roste zájem o přírodní kvalitní výrobky. Také chceme ukázat, že na Slovensku umíme vyrobit kvalitní zdravé výrobky.

Vegetarian.cz: Co Vás osobně vedlo k tomu, že jste začali vyrábět tyto výrobky bez chemikálií ?

Vedl mě k tomu fakt, že těch syntetických produktů je na našem trhu hodně. A zdravé výrobky už pro ty nejmenší dětí nemáme. Když se dívám na vlastní děti, tak jim nechci dávat stravu, o které jsem přesvědčen, že není zdravá. My jsme žili, jak jsme žili. Ale můj cíl je, že chci přispět k tomu, aby ta dnešní generace, která nám právě roste byla zdravější, a měla možnost se stravovat kvalitními výrobky a tím se bránit civilizačním chorobám.

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor.