|
TEXTURÁT DO ČESKÉ KUCHYNĚ 3. Neohřívejte polotovary pečením! Polotovary určené k ohřátí je zpravidla možno jíst i za studena. Patří sem např. uzené a marinované tofu, smažený tempeh, Klaso klobása, Klaso sekaná, Brněnské závitky a všechny obalené a osmažené výrobky z texturátů. Nejčastější chybou při jejich ohřátí je pečení v troubě. Výrobek sice získá křupavou kůrku a těsně po takovém ohřátí může být i senzorický přitažlivý. Často však nemohou být všichni u stolu těsně po jeho přípravě a pak je nutné jídlo ohřát ještě jednou nebo je podávat studené. Pak zjistíme, že původně svůdně křupavý výrobek může úspěšně konkurovat podrážce. Ideální způsob ohřátí je v omáčce nebo ve šťávě, pokud je plánovanou součástí pokrmu. Fajnšmekři, kteří chtějí mít např. závitek neobalený omáčkou, mírně touto šťávou nebo omáčkou závitek podlijí a krátce dusí v samostatné nádobě. Druhou, dnes asi nejčastější formou je ohřev v mikrovlnné troubě (pozn.redakce: nezdravou formou). Pozor ! I v ní lze při nepřiměřené teplotě a délce ohřevu dosáhnout "podrážkovitosti". Důležitým doporučením pro ohřev v mikrovlnce je přikrýt ohřívaný texturát poklicí, aby docházelo spíše k dušení než k pečení. Zajímavou a téměř nepoužívanou variantou ohřevu je vložení výrobku ještě zabaleného ve vakuovaném sáčku do horké vody na cca 5 minut pokračování příště ... pro Vegetarian.cz Jaroslav Škvařil |