receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



TEXTURÁT DO ČESKÉ KUCHYNĚ 1.

Jednou z řady potravin pro zdravější vaření jsou tzv. rostlinné texturáty. Věcně správnější název je "bílkovinné koncentráty rostlinného původu". Čtyři slova jsou však pro každodenní praxi neúnosně dlouhá a proto i místo "rostlinný texturát" se často užívá jen jednoslovný název "texturát".

foto: vegetarian.czCo se za tímto názvem skrývá ? V obchodech najdeme tyto texturáty ve dvou kategoriích. První tvoří suché výrobky, z nichž nejznámější je sójový texturát nebo lidově (a nesprávně!) "sójové maso". Druhou kategorii tvoří výrobky chlazené, které jsou v obchodech pod názvy: tofu, tempech, Klaso, Robi, seitan. Jde o potraviny s vyšším obsahem bílkovin a s nižším obsahem sacharidů než je v potravinách rostlinného původu běžné.

Touto změnou poměrů živin vzniká z obilovin a luštěnin potravina, která se svou skladbou i kulinářskými vlastnostmi blíží živočišným potravinám jako je maso nebo sýr. Kombinací bílkovin z obilovin a luštěnin dosahujeme stejné biologické hodnoty, kterou mají potraviny živočišné. Shodnost biologické hodnoty se týká pouze složení a množství esenciálních aminokyselin. Z pohledu vyváženosti minerálních látek, obsahu vlákniny, množství a kvality tuků jsou tyto potraviny nesrovnatelné. Např. zatímco zvýšený příjem živočišných bílkovin vede k osteoporóze, přispívá požívání luštěnin k její léčbě.

foto: vegetarian.czO vlivu cholesterolu, tedy živočišných tuků na vznik srdečně cévních chorob snad ani není třeba se zmiňovat. Právě uvedený pozitivní vliv obilovin a luštěnin na zdraví člověka se samozřejmě nevztahuje pouze na texturáty z nich vyrobené. Dostatek kvalitních bílkovin dodá dospělému nebo dítěti např. i obyčejná hrachová kaše s chlebem. Použití texturátů je výhodné pro sportovce, dospívající, diabetiky a hlavně pro všechny, kterým vyhovuje současná česká kuchyně nebo jsou na ni prostě zvyklí a přesto by chtěli jíst zdravěji něž dosud. Tedy by chtěli neonemocnět z důvodu špatné výživy.


pro Vegetarian.cz Jaroslav Škvařil