zpět |
Hlíva Hlíva - elixír věčného mládí Vraťme se na chvíli do doby císaře Rudolfa II., kde v jeho alchymistických dílnách hledala řada alchymistů elixír věčného mládí, ale spíše se jim dařilo nalézt výborné lepidlo nebo leštidlo na podlahu. Kdyby však studovali zprávy ze světa a nepromarnili zbytečně čas hrou v kostky a při bujných pitkách, dověděli by se, že v zemích Dálného Východu již před stovkami let elixíry mládí znali. Byli to například čínští císaři, kteří si prodlužovali život pomocí "zázračných hub" a ne nadarmo byl jeden z chrámů v Kjótu zasvěcen houbě. Tehdejší léčitelé neznali mnoho o složení hub a spíše využívali zkušenosti lidového léčitelství a náhodných zkušeností. Až v poslední době se řada vědeckých pracovišť zabývala chemickou skladbou látek v houbách a jejich příznivým působením na lidský organizmus. O rozvoj technologií pěstování hlív a o průzkum prospěšných látek pro lidský organizmus se nejvíce zasloužila RNDr. A. Ginterová, CSc z Bratislavy. Upozornila na blahodárný účinek obsahových látek v hlívách i na podobné složení jako má houba hojně pěstovaná v Číně a Japonsku - "Šii - take" (Lentinus edodes) pokládaná za elixír života. Příznivé účinky hub se ve východních zemích tradují do období před začátkem našeho letopočtu. Jednou z velmi prospěšných látek obsažených v hlívě je pleuran. Jedná se o fungální beta 1,3-D glukan, což je v podstatě polysacharid složený z glukózových jednotek s imunomodulačním účinkem. Když lidský organizmus dostane glukanový příděl, mimořádně se povzbudí často "lenivý" imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha nemocem. Zahraniční vědci už prokázali, že glukan je účinný např. při snižování cholesterolu a úpravě krevního tlaku (nemoci srdce a cévní soustavy), úpravě cukrovky, má antialergické účinky, mimořádné protinádorové efekty a dnes i velmi žádaný radioprotektivní účinek při zeslabování ozónové vrstvy. V Japonsku se běžně užívá glukan hlavně jako preventivní látka proti rakovinným onemocněním vyvolaným radioaktivním zářením. Při onemocnění kloubů mají preparáty z hlív zmírňující a uklidňující účinek. Klinickými zkouškami byl zjištěn zajímavý účinek - odstraňování bradavic virového původu a zastavení jejich opakovaného růstu. Výsledky výzkumných prací dostávají již konkrétní podobu jako podpůrné potravinové preparáty nebo přípravky s léčivými účinky, např. slovenský Bielokarpatský elixír s preventivními účinky proti srdečním a cévním nemocem nebo finský Remasan s mnoha blahodárnými účinky na lidský organizmus. Nezanedbatelný je i obsah látek, které jsou odolné trávicím enzymům. Tyto látky mají schopnost na sebe vázat některé látky střevního obsahu a tak zabraňují jejich nežádoucímu působení na střevní stěnu. Zabraňují a brzdí vstřebávání těchto látek do krevního oběhu. Škodlivé reziduální látky se pak pomocí houbové vlákniny urychleně vyloučí stolicí. Touto cestou například pomáhá houbová vláknina obsažená v hlívě odstraňovat z těla mnohé jedovaté látky i zplodiny rozkladu cholesterolu (žlučové kyseliny), kterým se přisuzuje karcinogenní účinek na stěnu tlustého střeva. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek v plodnicích hlív. Velmi vysoké je zastoupení draslíku, zatímco koncentrace sodíku je v hlívách minimální. Toho lze využít v dietě osob trpících vysokým tlakem a některými srdečními chorobami. Hlíva obsahuje velké množství fosforu a různé mikroelementy (zinek, selen, chrom, měď, bór, jód) jejichž biologický význam doceňuje až současná nauka o výživě. Příznivé nutriční složení hlívy vhodně doplňuje neobyčejně vysoký obsah chuťových a aromatických látek, které zvyšují tvorbu slin a vylučování trávicích šťáv. Podobné obsahové látky s příznivým účinkem na lidský organizmus má i penízovka sametonohá (Flammulina velutipes), která roste i v zahradách a lze ji i úspěšně pěstovat. Ing. Jiří Baier z České mykologické společnosti z časopisu Zahrádkář poznámka redakce: lze ji běžně zakoupit obchodech s chladícími boxy, minimální trvanlivost je však jen 2 až 3 dny, POZOR datum trvanlivosti bývá občas přelepeno! |