![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() Zákaz nezdravé stravy v britských školách Od září 2006 musí školní jídelny ve Velké Británii splnit nové požadavky na zdravé stravování, ve školách nesmí být automaty s junk food, ale jen s neslazenými nápoji, mléčnými výrobky apod.
V rámci každého jídla musí být žákům podány nejméně dvě porce ovoce nebo zeleniny a smažené pokrmy budou přípustné nejvýše dvakrát týdně. Pravidelně musí být podáváno kvalitní maso, drůbež a ryby. Budou zakázány pokrmy s vysokým obsahem cukru, tuku a soli.To by mělo zaručit přísun esenciálních živin, vitaminů a minerálií. Bude stanoveno, že nesmí být obsaženy masné produkty nízké kvality (tzn. výrobky obsahující mozek, plíce, žaludek, střeva s výjimkou obalových střívek pro masné výrobky, varlata, vemena, krmiva, páteř), sycené nápoje, šťávy s přidaným cukrem, snacky a křupky (s výjimkou těch které neobsahují přidaný cukr a sůl), čokoláda a jiné cukrovinky. Jogurty a mléčné nápoje nebudou smět obsahovat více než 5 % přidaného cukru, mléko nesmí mít vysokou tučnost. Ve školách nebudou nadále z automatů prodávány tzv. junk foods, ale voda, mléko, šťávy a jogurtové nápoje. Děti musí mít přístup k pitné vodě, nejlépe chlazené. Správa školního stravování vydala návod, který má školním jídelnám pomoci.
Úřad FSA zveřejnil jako pomůcku pro jídelny „Směrné nutriční specifikace“ (Target nutrient Specifications, TNS) pro potraviny používané ve školním stravování, které mají pomoci k plnění nových požadavků. Je v nich stanoven celkový obsah tuku, obsah nasycených tuků, příp. soli (např. max. 900 mg/100 g chleba, 90 mg/100 g smažených brambor) a cukru. Kritikové však tvrdí, že ačkoli vláda hodlá vydat na zlepšení školního stravování 220 mil. liber (znamená to 50 p na suroviny na žáka a den), nebude to stačit. Navíc opatření nebude mít vliv na stravování dětí, které si nosí oběd z domova, což je ve Velké Británii velmi rozšířené. Ani to nezabrání, aby si žáci kupovali nezdravé potraviny v blízkých obchodech. Od r. 2008 mají vstoupit v platnost nové nutriční normy pro stravování v základních školách a od r. 2009 i pro střední školy. Tyto normy budou přesněji omezovat obsah tuků, nasycených tuků, cukru a soli. Každý pokrm bude muset v průměru obsahovat: - 30 % doporučené denní energie - sacharidy v množství dodávajícím nejméně 50 % z této energie, - cukry v množství dodávajícím nejvýše 11 % z celkové energie, - tuky v množství dodávajícím nejvýše 35 % z celkové energie, - nasycené tuky v množství dodávajícím nejvýše 11 % z celkové energie, - podíl vlákniny znamenající nejméně 30 % referenční hodnoty, - podíl soli nejvýše 30 % z přípustné denní dávky, - vitaminy C, A, kyselina listová, vápník a zinek v množství nejméně 40 % referenční dávky (RNI). Kritici nových norem nesouhlasí s tím, žemají být povoleny šťávy, sladké koblihy a zmrzliny, ale nikoli zředěné šťávy cereální tyčinky. Další informace: Healthy foods in schools zdroj: UPZI | ![]() | ![]() |