|
Zákaz nezdravé stravy v britských školách Od září 2006 musí školní jídelny ve Velké Británii splnit nové požadavky na zdravé stravování, ve školách nesmí být automaty s junk food, ale jen s neslazenými nápoji, mléčnými výrobky apod. Pokrmy ve školních jídelnách základních škol ve Velké Británii budou muset na 1. září 2006 odpovídat novým požadavkům (na středních školách od září 2009). V rámci každého jídla musí být žákům podány nejméně dvě porce ovoce nebo zeleniny a smažené pokrmy budou přípustné nejvýše dvakrát týdně. Pravidelně musí být podáváno kvalitní maso, drůbež a ryby. Budou zakázány pokrmy s vysokým obsahem cukru, tuku a soli.To by mělo zaručit přísun esenciálních živin, vitaminů a minerálií. Bude stanoveno, že nesmí být obsaženy masné produkty nízké kvality (tzn. výrobky obsahující mozek, plíce, žaludek, střeva s výjimkou obalových střívek pro masné výrobky, varlata, vemena, krmiva, páteř), sycené nápoje, šťávy s přidaným cukrem, snacky a křupky (s výjimkou těch které neobsahují přidaný cukr a sůl), čokoláda a jiné cukrovinky. Jogurty a mléčné nápoje nebudou smět obsahovat více než 5 % přidaného cukru, mléko nesmí mít vysokou tučnost. Ve školách nebudou nadále z automatů prodávány tzv. junk foods, ale voda, mléko, šťávy a jogurtové nápoje. Děti musí mít přístup k pitné vodě, nejlépe chlazené. Správa školního stravování vydala návod, který má školním jídelnám pomoci. Ministerstvo pro výchovu a vzdělávání zveřejnilo směrnice pro školy, které uvádějí, jak nejlépe zajistit a nasmlouvat zdravější potraviny a v případě extrémních přístupů zrušit smlouvy s firmami, které nejsou schopny požadované potraviny dodávat. Úřad FSA zveřejnil jako pomůcku pro jídelny „Směrné nutriční specifikace“ (Target nutrient Specifications, TNS) pro potraviny používané ve školním stravování, které mají pomoci k plnění nových požadavků. Je v nich stanoven celkový obsah tuku, obsah nasycených tuků, příp. soli (např. max. 900 mg/100 g chleba, 90 mg/100 g smažených brambor) a cukru. Kritikové však tvrdí, že ačkoli vláda hodlá vydat na zlepšení školního stravování 220 mil. liber (znamená to 50 p na suroviny na žáka a den), nebude to stačit. Navíc opatření nebude mít vliv na stravování dětí, které si nosí oběd z domova, což je ve Velké Británii velmi rozšířené. Ani to nezabrání, aby si žáci kupovali nezdravé potraviny v blízkých obchodech. Od r. 2008 mají vstoupit v platnost nové nutriční normy pro stravování v základních školách a od r. 2009 i pro střední školy. Tyto normy budou přesněji omezovat obsah tuků, nasycených tuků, cukru a soli. Každý pokrm bude muset v průměru obsahovat: - 30 % doporučené denní energie - sacharidy v množství dodávajícím nejméně 50 % z této energie, - cukry v množství dodávajícím nejvýše 11 % z celkové energie, - tuky v množství dodávajícím nejvýše 35 % z celkové energie, - nasycené tuky v množství dodávajícím nejvýše 11 % z celkové energie, - podíl vlákniny znamenající nejméně 30 % referenční hodnoty, - podíl soli nejvýše 30 % z přípustné denní dávky, - vitaminy C, A, kyselina listová, vápník a zinek v množství nejméně 40 % referenční dávky (RNI). Kritici nových norem nesouhlasí s tím, žemají být povoleny šťávy, sladké koblihy a zmrzliny, ale nikoli zředěné šťávy cereální tyčinky. Další informace: Healthy foods in schools zdroj: UPZI |