|
Cukroví a moučníky zdravě - rozhovor
Vegetarian.cz: Paní Škvařilová, Vaše kniha již vychází počtvrté. Jaký je rozdíl oproti minulým vydáním této kuchařky? Pro moučníky a cukroví připravované pečením je důležitý obsah tzv. antioxidantů v použitých potravinách. Antioxidanty zabraňují při tepelných úpravách vzniku volných radikálů, které přispívají ke vzniku rakoviny. Laicky řečeno: neublíží nám pečení zeleniny a ovoce (mají vysokou antioxidační aktivitu), ale pečení masa nám přispěje ke vzniku rakoviny (maso má nízkou antioxidační aktivitu). Také výběrem vhodných surovin může hospodyňka významně ovlivnit výživovou hodnotu moučníků a cukroví. Např. bio mouka obsahuje ve srovnání se stejným druhem mouky vyprodukované konvenčně více důležitých minerálních látek a má vyšší antioxidační aktivitu. Proto jsem do tohoto čtvrtého vydání zařadila spoustu nový surovin, např. náhrady vajec, mléka, ale i nové náhrady cukru. Také doporučuji používat biopotraviny, protože se prokázalo, že mají mnohem vyšší obsah ochranných látek, které dnes chybí v naší stravě. Vegetarian.cz: Který recept byste doporučila čtenářkám vegetarian.cz, aby s ním měly zaručený úspěch? To je těžké, jejich mnoho, které bych doporučila. Pokud má však být jenom jeden, tak pak recept mé kolegyně paní Jiřiny Borkové "Medové dortíky", které jsou dnes již vyhlášené a mají vždy úspěch u všech věkových kategorií. Vegetarian.cz: Děkujeme za odpovědi a čtenářům dobrou chuť při zdravém mlsání :-) red Foto je z knihy, autor Vít Mádr |