receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Z tisku - herec Jan Tříska

Kdo by si nepamatoval učitele Hnízda ve Svěrákově Obecné škole… Právě touhle rolí se zase po letech dostal do diváckého podvědomí herec Jan Tříska, kterého po jeho emigraci čeští cenzoři z amerických filmů, v nichž často hrál, vystřihovali. Konec letošního dubna trávil v Plzni, kde se na festivalu českých filmů Finále setkal s redaktorem Story.

Přijel jsi do Plzně sám?

Karla má práci, nemohla jet se mnou. A já tu nejsem na výletě. Byl jsem předsedou poroty a to je dost namáhavý úkol. Ostatně zanedlouho přijedu do Prahy znovu, budu vystupovat na Pražském jaru jako recitátor ve skladbě amerického autora Petra Kotíka Dopisy Olze. Je to skladba komponovaná na texty z knihy Václava Havla.

Nevadí ti časté cestování přes oceán?

Jsem zvyklý. Být hercem v Americe znamená neustále cestovat. A znamená to také trávit spoustu času v hotelových pokojích. Někdo to špatně snáší, ale mně to nevadí.

Jsi povahou samotář?

To asi ne, ale nevadí mi být sám. Čtu si, věnuji se svým koníčkům.

Díváš se na televizi?

Jenom na zprávy. My sice máme doma 97 televizních kanálů, ale já se dívám jenom na zpravodajství nebo dokumenty. Mám rád zvláště historii a cestopisné pořady.

Nechodíš do společnosti?

Skoro vůbec. Nepiju alkohol, tak co bych tam dělal?

Kouříš?

Ne, už dlouho ne.

Když jsme byli spolu před čtvrt stoletím na dovolené, pil jsi sice jen kefír, ale maso jsi jedli. Kdy se to změnilo?

S věkem. Cítil jsem neustále silnější potřebu nezatěžovat tělo živočišnými produkty. A když jsem začal žít v Kalifornii, bylo snadné změnit způsob života, protože v Kalifornii hodně lidí nepije, nekouří a nejí maso.

Máš tedy problém, když si chceš vybrat z jídelního lístku v české restauraci?

Žádný. Dám si prostě to, co mají na lístku, jenže bez masa. Třeba knedlíky s omáčkou. To já měl rád už jako kluk. Vyrostl jsem v Liboci v domku se zahrádkou a moje maminka pěstovala báječnou zeleninu. Knedlíky s koprovou omáčkou a knedlíky se zelím - to jsou jídla, která mám rád, když jsem v Čechách. Jinak jím hlavně čerstvou zeleninu.

Ta změna asi vyžadovala dost značné sebeovládání.

Jsem disciplinovaný člověk.

Rozhovor - STORY