receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět na tisk


Odpověď SIVO spol. s r.o.

děkuji za Váš dotaz ohledně přítomnosti vaječného bílku v našich výrobcích. Tak jak si můžete přečíst na etiketách našich výrobků, tak tento JEDINÝ živočišný produkt se kterým pracujeme, přidáváme do několika málo našich výrobků.

Jedná se o tyto výrobky :

Valašský bezmasý salám
Valašský bezmasý salám se zeleninou
Valašský bezmasý salám s tofu
Nářez zeleninový
Nářez brokolicový
Nářez žampiónový
Nářez s mořskou řasou

Děje se tak především z důvodů technologických, jinak řečeno, vaječný bílek používáme na dosažení požadované konzistence a tvaru výrobků.

Pokud tato skutečnost ať už z důvodů dietetických, etických či nějakých jiných vadí vegetariánům, tak nejspíš naše výrobky kupovat nebudou. V tuto chvíli však bez použití vaječného bílku u těchto našich výrobků výše popisované vlastnosti neumíme dosáhnout.

Jen pro doplnění bych uvedl, že vaječný bílek je vlastně jakýsi shluk bílkovin ve vodě. Přesné složení vaječného bílku je: 87,97 % vody, 10,5 % bílkovin, 0,9 % sacharidů, 0,6 % minerálních látek, 0,03 % tuků a ŽÁDNÝ CHOLESTEROL. Ten je obsažen pouze ve žloutku.

Snad Vám výše uvedená odpověď na Vaši otázku bude stačit. Pokud budete mít nějaké další dotazy, tak mně odepište.

S pozdravem za SIVO spol. s r. o.

Ing. Jaroslav Sívek