receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Vegetariánská jídelna v Levoči (SR)

Pokračování rozhovoru s Ing. Monikou Hrúzovou vedoucí úspěšné vegetariánské jídelny Vegetarián ve slovenské Levoči - část druhá

Vegetarian.cz: Jaký je počet zákazníků a co jim nabízíte?

Ing. M. Hrúzová: Za poslední roky se počet strávníků ustálil. Za den prodáme průměrně 120 obědů. Zákazníků je víc, neboť hlavně ženy využívají nabídku polovičních - malých porcí. Vaříme stravu lakto-vegetariánskou, tj. vyloučili jsme maso i výrobky z něho a vejce. Mléčné výrobky používáme. Jídla i chuť jsou přizpůsobeny klasické kuchyni, na jakou jsou lidé zvyklí. Náš jídelní lístek se denně mění. V nabídce máme dvě polévky, dva saláty a šest hlavních jídel. A to: sladké jídlo (nákypy, buchty, knedlíky…), indickou specialitu, dělenou stravu, syrovou - živou stravu a poslední dvě jídla jsou vegetariánské nebo některé ze slovenských moučných jídel.

Vegetarian.cz: Máte v nabídce někakou specialitu ?

Ing. M. Hrúzová: Před třemi lety RNDr. M. Reichel s PhDr. J. Dudinskou rozběhli v Levoči během předvelikonočního šesti-týdenního půstu dny živé stravy, za účelem očisty těla a při delším dodržování i vyléčení nemocí. Jedná se o stravu tepelně neupravenou (do 40°C), samozřejmě vegetariánskou. Konzumuje se hlavně syrové ovoce, zelenina, ořechy, semena, namočené nebo naklíčené obiloviny a luštěniny. Pro zájem veřejnosti se tato akce opakuje každý rok a na žádost strávníků jsme tuto stravu zavedli jako 6. jídlo do jídelního lístku. Největší zájem je o poloviční porce, jako doplněk k vařenému jídlu.

Vegetarian.cz: O které jídla je největší zájem?

Ing. M. Hrúzová: Jednoznačně jsou to spišské pirohy. Je to slovenské jídlo - vařené pirohy naplněné bramborovo - brynzovou náplní, které jsou sypané vegetariánskými škvarky ze sójové drtě. Děláme jich každý pátek 100 - 120 porcí. A jsou to ručně dělané pirohy, žádný polotovar. Na ty chodí i takoví lidé, kteří by jindy nepřišli. Kromě toho mají rádi smažené jídla - žampióny, květák, korbáčky, sójové plátky. Je skupina lidí, kteří chodí na dělenou stravu, jiní mají v oblibě pikantní zeleninové indické jídla.

Vegetarian.cz: Chodí více žen nebo mužů?

Ing. M. Hrúzová: První léta to byly převážně ženy, ale teď se to vyrovnalo.

Vegetarian.cz: Jsou to vegetariáni?

Ing. M. Hrúzová: Před třemi lety jsme dělali anketu a zjistili jsme, že vegetariáni netvoří ani 10% našich strávníků. Většinou k nám chodí lidé, kteří se chtějí zdravěji stravovat, jíst více zeleniny nebo mají rádi slovenské či jiné jídla. Na druhé straně jsou vegetariáni, kteří k nám mají na oběd daleko.

Vegetarian.cz: Máte stálé zákazníky?

Ing. M. Hrúzová: Někteří k nám chodí denně a někteří nepravidelně, podle jídelního lístku. Převažuje u nás závodní stravování. Chodí k nám lidé z úřadů, lékaři, podnikatelé a jejich zaměstnanci, ale také studenti, děti a důchodci.

Vegetarian.cz: Vaříte i na akce?

Ing. M. Hrúzová: Vařili jsme indické speciality na recepcích v Bratislavě, na různých kurzech, akcích a oslavách narozenin.

Další část rozhovoru uveřejníme v pondělí...