receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitreklama
Odkud naše potrava přichází.



Potravinové přísady živočišného původu

NE! Nebezpečným potravinám

Nebezpečné jsou tím, že i když nejsou přímo masem nebo jinými živočišnými produkty, jsou vyrobené ze zvířat. Ještě stále je totiž mnoho vegetariánů, kteří nevědí o smutných koncích týkajících se těchto potravin a dál je nevědomky konzumují.

RENNIN

Tento enzym způsobuje srážení mléka reakcí s kazeinem mléka (tzv. sýření) a také zastává úlohu v procesu dozrávání sýrů. Běžně se proto používá při průmyslové výrobě sýrů. Rennin se získává z renetu, látky vyskytující se v žaludku mláďat dobytka. K výrobnímu procesu slouží především telata. Mlékem nakrmené se porážejí a vezme se jim čtvrtý žaludek. Ze žaludku jsou odstraněny zbytky potravy a po zmrazení a nasolení se "materiál" převáží do speciálních přípraven rennetu. Tam je důkladným umytím a oškrábáním zbavený povrchového tuku. Po vysušení jsou žaludky vystavené reakci slané vody, která se jimi propouští, dokud není extrakce rennetu úplná. Kromě formy roztoku se enzym vyrábí i v podobě prášku nebo pasty.

Sýry jsou upravované renninem, a tak je můžeme rozdělit na dvě skupiny: na renninem upravované (vyráběné ze sýření) a přírodní (bez použití tohoto enzymu). Bohužel, první skupina je o mnoho víc rozšířená. Patří sem: ….… (poznámka redakce: seznam zatím neuveřejníme vzhledem k možným problémům, k této problematice se vyjádří Ing. Richard J. Barták, CSc). Přírodních sýrů je podstatně míň. Sem za řadí veškeré druhy tvarohu a výrobků z nich, tavené sýry a sušené ve formě prášku nebo šupin. Tavené sýry se vyrábějí zahříváním přírodních sýrů na teplotu 85°C (s přísadou tavících solí, papriky a s přidáním smetany, která zvyšuje jejich tučnost.

Rennin se také vyskytuje v některých rostlinách. Pomocí rostlinného renninu - pektinu se vyrábí vegetariánské sýry každého druhu, které u nás bohužel (zatím ) nejsou k dostání.

Zdroj Precit - pro www.vegetarian.cz zpracoval ED