receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Nový chléb z naklíčených zrn

Místní australský pekař vyvinul první chléb, který je vyroben z naklíčených zrn, díky čemuž má vysokou nutriční hodnotu, novou nezaměnitelnou chuť a rovněž nízký glykemický index . Místní pekař z třetí generace australských pekařů z Benalla (Victoria) vyvinul první chléb v Austrálii, který je vyroben z naklíčených zrn.

Vývoj tohoto výrobku trval déle než rok. Chléb z naklíčených zrn má vysokou nutriční hodnotu, která je výsledkem dlouhého technologického postupu. Surovinami pro výrobu jsou různé druhy zrnin, včetně fazolí mung, lněných semen, žita, pšenice a dalších, která se nejprve namáčejí v čisté filtrované vodě a nechají se přirozeným způsobem naklíčit. Naklíčená zrna se potom směšují s moukou z pšenice špaldy, žitnou a celozrnnou pšeničnou moukou. Připravené těsto se tvaruje do požadovaných tvarů a peče pomalu a mírně při nízkých teplotách.

Použitím naklíčených zrn se v chlebu významně zvýší obsah proteinu, vitaminů a enzymů, komplexní škroby v zrnu se přemění na přírodní cukry, které jsou v organismu lehce stravitelné a poskytují bohatý zdroj energie. Vzhledem k tomu, že se k výrobě používají celozrnné suroviny obsahuje chléb 100 % vlákniny z otrub původních zrn, a poskytuje tělu podstatně více vlákniny než konvenční chléb. Nová řada chleba z naklíčených zrn, která se prodává pod obchodní značkou Sprouted Braun Bakehouse, zahrnuje formový a vídeňský chléb, chléb foccacia a veky, které se prodávají v supermarketech a obchodech se zdravou výživou. Nový druh chleba se může používat k případě sendvičů nebo toastů. Chléb má nezaměnitelnou chuť a vůni, všechny druhy mají nízký glykemický index.

zdroj: Food Australia, 57, 2005, UZPI