receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Děti budou dostávat méně masa

Ministerstvo školství chce změnit školní jídelny: strava má být zdravější a méně masitá. Kuchařky projdou školením, jak vařit třeba z tofu.

Ministerstvo školství chce zařídit, aby dětem ve školních jídelnách začalo konečně chutnat.

Jídlo ve školních stravovnách je totiž nezdravé, těžké a často velmi jednotvárné. Také kvůli němu bývají odpolední vyučovací hodiny tak nudné: po vydatné dávce knedlíků a vepřového masa s omáčkou děti udrží pozornost jen stěží.

Ministerstvo školství proto nyní připravuje plán, jak stravování ve školách změnit. Jeho zástupci dnes budou jednat s kolegy na ministerstvu zdravotnictví o tom, jak to dovést do praxe.

A co se bude dít zřejmě nejdříve? Dětem z jídelníčku ubude maso. Podle odborníků ho totiž konzumují více, než je nutné. Doporučující dávky živočišných bílkovin, kterými se školní kuchařky řídí, jsou totiž neměnné prakticky už od dob socialismu.

O třetinu méně řízků „Jednou z věcí bude snížení denní dávky bílkovin o celou třetinu. Přiblížíme se tak evropským normám. Pak by se dalo polemizovat o množství vápníku. O tom ještě bude odborná debata,“ říká poradce ministryně školství David Bartůšek. Ministerstvo podle Bartůška chce docílit hlavně toho, aby se v nabídce školních jídelen objevovalo také zdravé jídlo.

Poradce si to představuje tak, že děti dostanou na výběr, například mezi klasickým obědem, na který jsou zvyklé, a mezi vegetariánským. „Především nechceme jít cestou zakazování nebo nakazování. Bude to postavené na možnosti výběru,“ říká Bartůšek.

Žáci tak dostanou možnost si jídelníček míchat: dvakrát v týdnu si vyberou například masité jídlo a dvakrát bezmasé. „Když se školní jídelna rozhodne jít touto cestou, tak nasmlouváme odborníky, kteří dokážou vytvořit recepty na zdravé a chutné jídlo. Tito experti pak kuchařky proškolí tak, aby to dokázaly uvařit. Do nabídky totiž přibudou suroviny, se kterými školní kuchařky dosud nepracovaly - například tofu nebo více zeleniny,“ říká Bartůšek.

Lidové noviny